Zlatý hřeb prosincové manifestace: Václav Havel oznámil kandidaturu na prezidenta

10. prosinec 2014

Před 25 lety ohlásilo Občanské fórum kandidaturu Václava Havla na prezidentský úřad. Československo už mělo pár hodin novou vládu, ve které byli poprvé po čtyřech desetiletích členové KSČ v menšině. Prezident a symbol normalizace Gustáv Husák odstoupil, a tak se uzavřela další kapitola sametové revoluce. Návrh na zvolení Václava Havla prezidentem odstartoval její další dějství.

Z pražského Václavského náměstí se účastníci manifestace Občanského fóra rozcházeli jen pomalu. Byla totiž výjimečná, a to hned v několika bodech. Občanské fórum ji uspořádalo ke Dni lidských práv. Prezident Gustáv Husák jmenoval na Pražském hradě vládu národního porozumění a sám vzápětí abdikoval.

Hlavní slovo měl Václav Havel, který v obsáhlém projevu shrnul politické úspěchy Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí. Jménem stávkujících studentů vystoupil na manifestaci Šimon Pánek. Promluvil o tom, že v osobě nového prezidenta musí mít národ záruku svobodného a demokratického vývoje.

Pak přišel zlatý hřeb manifestace, o který se postaral herec Jiří Bartoška. „Prezident musí být nejen symbolem, ale i ochráncem vůle obou našich národů. Československá republika se už nikdy nesmí stát nástrojem zájmů nebo majetkem jedné politické strany. Jde o trvalý úkol, který je mimořádně důležitý při přípravě svobodných voleb,“ prohlásil.

Václav Havel má jasnou představu o novém Československu, uvedl Jiří Bartoška

Všem na Václavském náměstí bylo jasné, čí jméno Jiří Bartoška vysloví. Přesto mu doslova viseli na rtech a s napětím si jeho dramatické vystoupení vychutnali bez přerušení málem až do konce.

Václav Havel

„Nejlepším mužem, který podle Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí splňuje tyto požadavky, kdo je schopen nestranně a na vysoké mravní úrovni obstát v této situaci, kdo již prokázal svoji kompetenci, rozhodnost i toleranci, kdo má jasnou představu o novém Československu, je dramatik Václav Havel,“ řekl Jiří Bartoška.

Kandidaturu pak jménem Veřejnosti proti násilí podpořil Miroslav Kusý. Dodal, že Václav Havel je zárukou klidného přechodu ke svobodným volbám. Poté o kandidatuře Václava Havla v mrazivém počasí na Václavském náměstí debatovaly hloučky lidí.

autor: jas
Spustit audio