Volte Havla! skandovali lidé v prosinci 1989. Tehdy začala bitva o prezidentské křeslo

11. prosinec 2014

Havel, Dubček, Adamec, Císař – jeden z těchto čtyř mužů se před 25 lety mohl stát novým československým prezidentem. Kandidátem Občanského fóra a studentů byl Václav Havel. Podporu mu vyjadřovali i před budovou Federálního shromáždění.

Tehdy se naplno rozehrála bitva o prezidentský úřad. Stalo se tak druhý den po jmenování vlády národního porozumění s menšinovým zastoupením komunistů a abdikaci prezidenta Gustáva Husáka. Přestože podle dohody byl kandidátem Václav Havel, objevovala se i další jména.

„Volte Havla!“ skandovaly stovky převážně mladých lidí před budovou Federálního shromáždění, v horní části Václavského náměstí. Na transparentech měli mladí československé vlajky i velké fotografie Václava Havla.

Atmosféra byla vzrušená a zaznamenalo ji hned několik televizních štábů. Zvonilo se také klíči jako apel na poslance, kteří měli do 14 dnů zvolit nástupce Gustáva Husáka. „Jsem poslancem za Československou stranu lidovou a šéfredaktorem Lidové demokracie. Jsem pro, aby byl Havel prezidentem,“ prohlásil poslanec Stanislav Toms.

Vyberou prezidenta poslanci, nebo lidé v přímé volbě?

Komunistická strana Československa však navrhla jiný způsob volby – všelidové hlasování. Návrh ústavního zákona o referendu chtěla strana předložit parlamentu. Jejím kandidátem byl Ladislav Adamec, který rezignoval na funkci předsedy federální vlády.

Václav Havel

Václav Havel však měl i další protikandidáty. Ústřední výbor Socialistického svazu mládeže doporučil Čestmíra Císaře, reformního politika pražského jara. Už tenkrát ho studenti navrhovali do prezidentské funkce.

Ve vzduchu také viselo jméno Alexandera Dubčeka, ikony pražského jara. Toho chtěli na Pražském hradě Slováci. Slovenské národnosti však byl už premiér Marián Čalfa, a tak se měl podle zvyklostí stát prezidentem Čech.

autor: jas
Spustit audio