Na vánoční svátky a na Silvestra se do Prahy chystá až půl milionu turistů

9. prosinec 2014
Zprávy

Do hlavního města přijede na Vánoce a Silvestra až půl milionu turistů. Číslo zveřejnila Pražská informační služba. Budou to převážně zahraniční návštěvníci. Do metropole ale přijíždějí i Češi, hlavně kolem Vánoc.

„Před vánočními svátky jezdí do Prahy nejvíce Němci, přímo v období vánočních svátků přijíždějí hlavně ti, kteří neslaví klasické Vánoce, jako Holanďané nebo Belgičané, ke konci roku to budou převážně ruští turisté," říká ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská. Podle ní do Prahy jezdí turisté hlavně za příjemnou atmosférou.

„Máme tu vánoční trh, krásný strom a spoustu dalších atrakcí. Oproti loňským 465 tisícům turistů přibydou letos další, očekáváme skoro 500 tisíc."

Zvláštní skupinou jsou turisté z Ruska. Ti přijíždějí na Silvestra a v Praze hlavně nakupují. „Ruští turisté poměrně utrácejí, více nakupují a dopřejí si luxusních restaurací a zábavy. I u ruských turistů v posledních letech zaznamenáváme mírný pokles přenocování, a to zejména v Praze," říká Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Více Rusů ale do Prahy letos na svátky pravděpodobně nepřijede, dokonce se očekává mírný pokles. Důvodem je podle analytiků kurz rublu. Ten vůči euru oslabil, za jedno euro se platí 65 rublů. Poklesnout by měl nejen počet ruských turistů, ale i těch tuzemských, kteří v Praze hledají nocleh. Podle Pražské informační služby spíše volí víkendové nebo jednodenní výlety do hlavního města. Připojují se tak k návštěvníkům vánočních trhů a jezdí taky za kulturou.

Vánoční trhy v centru navštěvuje asi milion lidí, včetně obyvatel Prahy. Po Vánocích ale Nový rok v Praze přivítá až 130 tisíc hostů. Mělo by přijet několik tisíc účastníků setkání křesťanské komunity s názvem Taizé.

„Přijede sem 25 až 28 tisíc mladých křesťanů z celé Evropy, Francie, Polska a dalších křesťanských zemí. Budou bydlet převážně v soukromém ubytování nebo ve školách, na ulicích určitě budou vidět. Letošní Silvestr bude v Praze opravdu hodně plný," konstatuje ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu