Manžel sestry španělského krále Felipeho čelí obvinění ze zpronevěry

Švagrovi španělského krále hrozí skoro 20 let za mřížemi. Iňaki Urdangarín a jeho společník měli okrást státní pokladnu v přepočtu o 200 milionů korun. Stíhání za zpronevěru a další trestné činy navrhl prokurátor soudu na Mallorce. Princeznu Cristinu ale nejspíš trestní stíhání nečeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský král Felipe může kvůli svému švagrovi přijít o popularitu v zemi

Španělský král Felipe může kvůli svému švagrovi přijít o popularitu v zemi | Zdroj: Reuters

Případ je ve Španělsku ostře sledovaný hlavně proto, že se jedná o člena královské rodiny, což může negativně ovlivnit popularitu krále Felipeho. Když nastupoval v červnu na trůn, věřilo mu 56 procent Španělů, nyní se může toto číslo snížit.

Už když se objevilo podezření, že manžel královy sestry zpronevěřil peníze a princezna Christina o tom věděla, lidé skandovali během demonstrací u soudu na Mallorce hesla jako: „Právo musí platit pro všechny“.

Popularitu královské rodiny ale může zachránit to, že španělská justice manžela královy sestry opravdu stíhá a případ neodložila.

Nezisková organizace sloužila k praní špinavých peněz

Iňaki Urdangarín si spolu se společníkem založil neziskovou nadaci, která organizovala na Baleárských ostrovech a ve Valencii kulturní a sportovní akce. Manžel královy sestry má ke sportu opravdu blízko, je totiž bývalým reprezentantem Španělska v házené.

Podle prokuratury se ale postupně jeho nezisková organizace přeměnila v nástroj na vyvádění státních peněz z rozpočtů místních vlád na Baleárských ostrovech a ve Valencii.

Peníze procházely přes nadaci a končily na účtech firem, které vlastnil Urdangarín. Dostávaly se tam na základě falešných faktur za nedodané služby nebo se vyplácely peníze podle fiktivních pracovních smluv lidem, kteří pro firmu nikdy nepracovali.

Králův švagr se trestu nevyhne, princezna možná ano

Prokurátor viní Urdangarína ze zpronevěry, manipulací s veřejnými zakázkami, falšování veřejných a obchodních listin, praní špinavých peněz a podvodů. Navrhuje mu trest 19 a půl roku ve vězení.

Manželka Iňakiho Urdangarína, tedy princezna Cristina, nejspíš půjde také před soud. Před měsícem soud potvrdil rozhodnutí nižší instance ji stíhat. Dnes ale prokurátor navrhl trestní řízení zastavit a princeznu soudit jen před civilním soudem.

Určitě bude muset vrátit v přepočtu asi 16 milionů korun, které získala coby spoluvlastník firmy svého manžela.

Podle prokurátora ale nejsou důkazy, že by se dopustila trestného činu. Její manžel se trestnímu stíhání nejspíš nevyhne.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme