V Moravskoslezském kraji se hůř dýchá, polétavého prachu je ve vzduchu až třikrát víc

Špatné rozptylové podmínky dál trápí Moravskoslezský kraj. V ovzduší je pořád víc polétavého prachu, než povolují imisní limity. Nejhorší situace je ve Věřňovicích na Karvinsku, kde se průměrné denní koncentrace prachu pohybují kolem 160 mikrogramů na metr krychlový. Povoleno je přitom jen 50 mikrogramů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog...

Smog... | Foto: F. Tichý

„Smogu jsme si určitě všimli. Ráno jsme po otevření cítili takový štiplavý vzduch,“ popisuje Petr. Jeho partnerka Jitka dodává: „Bydlíme v Ostravě, takže se tomu moc vyhnout nedá.“

Na všudypřítomný mlžný opar už si mladý pár zvykl. Když ale smog udeří, dají aspoň na rady meteorologů.

„Jezdíme do práce méně autem a více využíváme městskou hromadnou dopravu,“ dodává Petr.

Meteorologové v posledních dnech doporučovali osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniorům a dětem omezit pobyt pod širým nebem. Dospělí se pak podle nich měli vyvarovat zvýšené fyzické zátěže, aby zbytečně nezvyšovali frekvenci dýchání.

Hodnoty polétavého prachu v minulých dnech dosahovaly až 243 mikrogramů na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů.

Krátkodobé hodnoty se sice během dnešního odpoledne mírně zlepšily, ale špatné rozptylové podmínky přetrvají i nadále. Během dnešní noci navíc meteorologové nepředpokládají, že se imisní situace nějak výrazně zlepší.

Moravskoslezský kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Na jeho kvalitu má vliv doprava, průmysl i topení v domácnostech. Největší problémy bývají právě na podzim a v zimě. Podrobnější informace o kvalitě ovzduší lze získat na webu ČHMÚ.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme