Zdeněk Štybar si vyzkoušel roli trenéra, potrápil reportéra ČRo

Špičkoví cyklisté z týmu Omega Pharma – Quickstep na začátku přípravy zjišťují, jakou mají výkonnost. Zábavu v tréninkovém centru jim zajistil reportér Českého rozhlasu Tomáš Kohout, který si trénink cyklistických profesionálů, byť s mnohem menší zátěží, vyzkoušel na vlastní kůži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Zdeněk Štybar (vlevo) se baví tím, jak nastavuje reportérovi zátěž na ergometru

Cyklista Zdeněk Štybar (vlevo) se baví tím, jak nastavuje reportérovi zátěž na ergometru | Foto: Radek Malina

„Začneme na 60 wattech. Budou to osmiminutové bloky, po každém ti přidáme zátěž, to poznáš. A budeme měřit hodnoty laktátu, tep a spočítáme tvůj výkon,“ přivítal reportéra Jonas Vanbekbergen, trenér pracující ve sportovní laboratoři Bakala Academy při univerzitě v belgické Lovani.

Následoval trénink ve stylu "do doby, než testovaný padne", od 180 wattů navíc s maskou pro měření spotřeby kyslíku. „Ještě že jsem to stihl dřív, než přijel Zdeněk Štybar, aby neviděl tu ostudu, která s ním dělá rozhovory,“ našel udýchaný reportér po 32minutách na ergometru aspoň jedno pozitivum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink profesionálního cyklisty si vyzkoušel reportér ČRo Tomáš Kohout

O minutu později ale pětinásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vešel, vžil se do role trenéra a jako tyran si hrál s nastavením testovacího stroje. „Teď jedete 100 wattů, tak vám malinko přidám,“ řekl a zvýšil novinářovu zátěž na konečných 300 wattů.

„Tak tohle je náš wattový průměr při mistrovství světa, kde jedeme asi šest a půl hodiny,“ porovnává zátěže a výdrž teď už silničář Zdeněk Štybar. Jen tak mimochodem, zahlcený reportér vydržel tuto zátěž 6,5 sekundy.

32 minut utrpení Tomáš Kohouta - reportér ČRo si vyzkoušel trénink proficyklisty | Foto: Tomáš Pavlík

Rozdíl mezi sportovcem a novinářem je patrný i laikovi. A profesorovi Václavu Buncovi z FTVS UK bylo všechno jasné ihned, jak začal porovnávat výsledkové křivky Zdeňka Štybara z doby, kdy cyklista na kole jezdil spíše relaxační a objemové tréninky, a Tomáše Kohouta.

„Tohle je exkluzivní křivka, ukázka vysoce trénovaného vytrvalostního sportovce, v tomto případě zatím s nízkou anaerobní kapacitou. U vás je to oboje špatně,“ odhalil sportovního reportéra profesor Bunc.

Úřadující silničářský mistr Česka při odběru krve během fyzickém testu | Foto: Omega Pharma - Quick-Step Cycling team

Z maximální hodnoty laktátu, tedy zahlcení organismu, kterou ukázaly odběry krve, ale expert na zátěžovou fyziologii poznal, že se novinář při tréninku 'zmáčknul': „Máte velmi dobrou vůli, že jste nespadl z kola a byl jste schopný vědět, kde jste. Ale hodnota 14,4 (mmol/l, Štybar končil na 8,2 mmol/l) by měla být o 80 wattů výš, tady je to příliš málo.“

Výkonnost novináře profesor v přátelském duchu a s pochopením k práci kritizoval, ale dal mu naději, že plánovaný maratón by mohl přežít ve zdraví. Za jedné zásadní podmínky. „Je nejvyšší čas začít něco systematicky dělat. Nepočítejte s tím, že něco změníte za dva měsíce, je třeba počítat s minimálně čtyřměsíční dobou,“ rozloučil se Václav Bunc.

Tomáše Kohouta tak čeká změna životosprávy a poctivý, uvážený trénink. Je totiž přihlášený na Pražský mezinárodní maratón, který se poběží 3. května.

Zdeněk Štybar před sportovní laboratoří Bakala Academy v belgické Lovani. Foto OPQS cycling team | Foto: Omega Pharma - Quick-Step Cycling team

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme