Kratší intervaly a více spojů. Doprava v Praze před svátky posílí

10. prosinec 2014
Zprávy

O předvánočních víkendech posílí spoje pražské hromadné dopravy. To je dobrá zpráva hlavně pro ty, kteří se chystají na nákupy. Mezi svátky se pak musíme připravit na prázdninový provoz.

O nadcházejícím víkendu a taky poslední předvánoční víkend by mělo posílit hlavně metro. Pojede v kratším intervalu, než je obvyklé. „Na všech třech linkách metra mezi 10. a 18. hodinou budou v sobotu i v neděli jezdit vlaky v intervalu 6 minut,“ potvrdil Filip Drápal, tiskový mluvčí organizace ROPID, která v hlavním městě plánuje jízdní řády hromadné dopravy.

O víkendech mezi 10. a 18. hodinou budou častěji jezdit i tramvaje. Všechny páteřní linky budou jezdit stejně jako metro v intervalu 6 minut. Ostatní linky pojedou v intervalu maximálně 12 minut. Tramvaj číslo 5 posílí mimo víkend ve všední dny - jako jedna z mála jezdila v jednom voze. Teď po její trase budou jezdit kloubové spoje.

Kloubových spojů místo běžných se dočkají i autobusy, týká se to třeba linek 135, 180 nebo 235. I na autobusy budete čekat kratší dobu, než je o víkendech běžné.

Velký provoz je o svátcích tradičně v oblasti Anděla, náměstí Republiky nebo Národní třídy, tedy hlavně v centru města. Právě tady tramvaje podle společnosti ROPID posílí nejvíc. Kromě centra Prahy jsou vytížené taky okraje, kde se nacházejí nákupní centra, tam dopravní podnik nasadí právě kloubové autobusy.

2 dny před Štědrým dnem omezení MHD nečekejte

„Ve všedních dnech, kdy mají děti školní prázdniny, bude i pražská MHD jezdit v prázdninovém provozu, ale netýká se to 22. a 23. prosince, kdy ještě pojede hodně lidí,“ říká Filip Drápal.

Mezi Vánocemi a Silvestrem bude zmíněný prázdninový provoz, pojede celkově méně spojů. Na omezení se musí připravit ti, kteří cestují přímo na Štědrý den. Provoz bude omezený od sedmé hodiny - pak budou posílené noční linky.

Na Silvestra se posílí noční doprava, přibydou vozy tramvají a metro pojede až do půl druhé v noci.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu