Kardinál Dominik Duka přijel do Jablonce nad Nisou, aby požehnal tamní mincovně i všem lidem

10. prosinec 2014

Dominik Duka, vyučený zámečník, kardinál a pražský arcibiskup v jedné osobě, přijel 10. prosince dát požehnání do Jablonce nad Nisou. Požehnal tamní mincovně a pronesl sváteční řeč k blížícím se vánočním svátkům. Prošel si výrobu a zavzpomínal na svoje mladá léta, kdy se vyučil zámečníkem a 15 let pak pracoval u rysu.

„Bože, stvořil jsi člověka a dal si mu schopnost podílet se na tvém tvůrčím díle...“ žehnal kardinál Dominik Duka jablonecké mincovně svatými slovy a svěcenou vodou.

Podle slov kardinála je důležité uvědomit si, v souvislosti s oběživem, které se během slavnostního proslovu sype za jeho zády z výrobních strojů, důležitou věc – abychom si uvědomili, že peníze jsou prostředkem, nikoliv cílem, a dokázali s nimi odpovědně hospodařit.

Dominik Duka se netají tím, že se, jak sám říká, vyučil "černým řemeslem". Jak se mu prostředí jablonecké mincovny líbilo?

„Tak já jsem velmi mile překvapen čistotou provozu, už jsem byl dvakrát v podobném provozu, ale tam se vyrábělo ručně, velmi se mi tu líbí, sám jsem si spletl averz a reverz na mincích, protože jsem je zaměnil s medailemi a u nich je to jinak, lidé tady velmi dobře pracují,“ shrnuje své dojmy Dominik Duka.

Dominik Duka, kardinál a arcibiskup pražský

„Mincovna a církev má společného mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát,“ zaznělo během slavnostních projevů v mincovně z úst předsedy představenstva Davida Zoubka.

Mincovna vyrobila už nejednu repliku mincí, které měly v minulých staletích právo vyrábět jen církevní instituce.

„Ono je to dáno tím, že mniši byli v minulosti uměli číst, psát a počítat jako jedni z mála ve společnosti, a papeži z Avignonu - to byli vůbec odborníci na fiskál,“ vysvětluje kardinál.

Za papeži z Avignonu nezaostávalo ani olomoucké biskupství, které razilo mince pro celou Moravu i Čechy. Dnes se razí všechny mince v Jablonci, třeba i ty pamětní pro církev.

Slavnostní požehnání v Jablonci vyšlo na dobu Adventu. Během něho bychom měli být podle kardinála k sobě navzájem ohleduplnější než kdy jindy a měli bychom podle slov jeho eminence pamatovat na to, že největším pokladem jsou lidé sobě navzájem.

A co přeje v předvánoční době kardinál Dominik Duka lidem?

„Popřál bych hlavně rodičům, aby si uvědomili, že ten největší dárek už v životě dostali, že to jsou jejich děti. A dětem zase to, aby si uvědomili lásku svých bližních a celkově, aby lidé strávili svátky se svojí rodinou.“

autor: sas
Spustit audio