Aplikaci Uber dočasně zakázali ve Španělsku. Provozovatel ale nařízení respektovat nebude

Zákazu aplikace Uber přibývá. Po Belgii, americkém státu Nevada nebo třeba Nizozemsku a Thajsku teď alternativní taxi službu zakázali v indickém Dillí a dočasně i ve Španělsku. Podle soudu v Madridu řidiči zprostředkovaní prostřednictvím této taxi aplikace nemají potřebná oprávnění, a proto dochází k nekalé hospodářské soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxikář si na hokejový turnaj vzpomněl, s vítězstvím Čechů to bylo horší

Taxikář si na hokejový turnaj vzpomněl, s vítězstvím Čechů to bylo horší | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Poskytovatelé alternativní taxi služby Uber na rozhodnutí soudu reagovali prohlášením, že nařízený zákaz respektovat nebudou. Soudní verdikt označili za vysoce netradiční.

Uber je mobilní aplikace, pomocí které uživatele převážejí soukromí řidiči. Služba funguje ve více než 200 městech po celém světě.

Španělsko a celá Evropská unie podle nich podporují ekonomickou spolupráci mezi občany, na které má podíl právě i aplikace Uber.

Služba se ve Španělsku rozšířila zejména po stávkách a protestech taxikářů před pár měsíci. Uživatelé této služby si pochvalují, že vyjde levněji a je pohodlnější.

Oblibě se těší zejména v Barceloně a hlavním městě Madridu.

Uber zakázalo i Dillí

Aplikaci Uber už zakázaly také úřady v hlavním indickém městě Dillí. Argument je zde ale jiný. Podle odpůrců služby je přeprava pomocí aplikace Uber mnohem rizikovější než s taxikáři, protože uživatel vlastně neví, ke komu do auta nastupuje.

Odkazují se na případ z konce minulého týdne, kdy tu jeden z registrovaných řidičů údajně znásilnil jednu z pasažérek, kterou vezl domů. Ta všechno oznámila na policii, které se podařilo tohoto muže dopadnout. V tuto chvíli je už ve vazbě.

Soudce nařídil Uberu přestat poskytovat taxislužbu ve Španělsku | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Ľubica Zlochová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme