Termín nových mírových jednání zatím Ukrajinci s rebely nenašli. Příměří však trvá

Ukrajinská armáda a proruští separatisté si vymění zajatce a také ustoupí s těžkými zbraněmi. Taková je dohoda, která vzešla z jednání takzvané kontaktní skupiny, v níž jsou zástupci Kyjeva, ukrajinských separatistů, Ruska a OBSE. Informoval o tom ruský zástupce v OBSE Andrej Kelin. Na dalších bodech, které by vedly k trvalejšímu uklidnění situace na východě Ukrajiny, se však zatím vyjednavači neshodli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Cvičení proruských separatistů

Ukrajina. Cvičení proruských separatistů | Zdroj: Reuters

Chybí například dohoda ohledně ukončení ekonomické blokády Donbasu či ohledně amnestie pro účastníky konfliktu a také termín nových mírových jednání v běloruském Minsku, kde by se měly dohody stvrdit.

O některých tématech měly dnes znepřátelené strany jednat i prostřednictvím videokonference. Podle vedení samozvané Doněcké lidové republiky však OBSE pořádala o její odložení.

Místopředseda doněcké Nejvyšší rady Denis Pušilin k tomu uvedl, že odložení konference může ohrozit mírové rozhovory mezi oběma stranami.

I přes formální klid zbraní byla i dnes na Ukrajině slyšet střelba, boje však ztratily na intenzitě. Pozorovatelé v průběhu druhého dne příměří nezaznamenali žádné masivní útoky nebo ostřelování civilních cílů.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme