Osobností roku 2014 jsou podle časopisu Time bojovníci s ebolou

Americký časopis Time označil za osobnost roku lékaře, zdravotníky a další lidi bojující proti ebole. Titul si podle editorů magazínu zasloužili tím, jak riskují své zdraví a životy, aby zabránili šíření této choroby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola, lékaři, epidemie

Ebola, lékaři, epidemie | Zdroj: Reuters

"Riskovali a vytrvali, obětovali se a zachraňovali. Zeptejte se, co je motivovalo, a někteří budou mluvit o Bohu; jiní o své zemi, další o instinktu, který jim velí běžet směrem k ohni a ne pryč," uvedla ve zdůvodnění letošní volby šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbsová.

Osobností roku se obvykle stává člověk, který v uplynulém roce nejvíce ovládl zpravodajství a veřejný život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavlína Kozelková, spolupracovnice Lékařů bez hranic hodnotí důležitost ocenění od časopisu Time

Druhé místo letos podle časopisu Time patří lidem protestujícím v americkém Fergusonu proti údajně přílišnému používání násilí ze strany americké policie.

Třetí příčku pak získal ruský prezident Vladimir Putin, který se do pozornosti světa dostal zvláště kvůli ruské anexi Krymu a následnému konfliktu Moskvou podporovaných povstalců s ukrajinskou armádou na východě Ukrajiny.

Mezi dalšími finalisty ankety časopisu Time byli prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání a zakladatel největší čínské internetové společnosti Alibaba a zároveň nejbohatší Číňan Jack Ma.

V loňském roce získal titul osobnosti roku papež František. Žebříček často budí kontroverze, v roce 1938 byl osobností roku Aldolf Hitler.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme