Protesty v Hongkongu ukončila po dvou měsících policie

Protesty prodemokratických aktivistů v Hongkongu ukončila policie. Úřady vyklízejí protestní tábor, kam napochodovaly stovky policistů a rozebírají barikády postavené demonstranty. Protest trval přes dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyklízení táboru prodemokratických aktivistů v Hongkongu

Vyklízení táboru prodemokratických aktivistů v Hongkongu | Zdroj: Reuters

Vyklízení tábora začalo brzy ráno, demonstranti nekladli odpor. Někteří ale odmítli opustit místo protestu a policie začala zatýkat. Podle některých informací jsou už zadrženy desítky lidí.

"Je to součást boje za demokracii. Pokud nás chtějí zatknout, udělají to. Protože jsme se uchýlili k občanské neposlušnosti, museli jsme s tím počítat," uvedla šéfka Demokratické strany Hongkongu Emily Lau.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Hongkongu zhodnotil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Policie dostala zelenou k vyklizení místa v úterý na základě rozhodnutí soudu. Na soud se obrátila autobusová společnost kvůli blokování dopravy.

Demonstranti v protestu trvajícím 75 dní požadují plnou demokracii a přímé volby vedení Hongkongu. Demonstrace začaly 28. září a v době, kdy vrcholily, přitáhly do ulic v některé dny až 100 000 lidí. Počet protestujících se ale postupně snižoval na nynějších pár stovek.

Skupiny studentů obsadily od konce září některé nejdůležitější tepny asijského finančního centra. Převážně studentské protesty se snaží pro bývalou britskou kolonii vymoct větší demokracii na Číně, pod jejíž správu se Hongkong vrátil v roce 1997.

Demonstranti opouštějí svůj tábor v centru Hongkongu | Foto: Reuters

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme