Šéflékař FIFA navrhuje změny pravidel a léčí i Blattera, v EL bude fandit Spartě

Pražské Spartě bude dnes proti Bernu na dálku fandit i profesor Jiří Dvořák - kapacita světové neurologie a šéflékař FIFA, který se při své fotbalové misi už dvacet let potkává s osobnostmi od Maradony po Cristiana Ronalda. Ale stále také léčí běžné pacienty na klinice Schultess v Curychu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dvořák se během své práce potkává s největšími hvězdami světového fotbalu

Jiří Dvořák se během své práce potkává s největšími hvězdami světového fotbalu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Svou neurologickou praxi si ze zásady a pro potěšení stále drží, i když by mohl jen objíždět semináře, držet si své místo ve Světové antidopingové agentuře WADA a hlavně v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA, která sídlí nedaleko a kde je šéflékařem.

Čech, který do Curychu emigroval v roce 1968, z titulu své funkce například doporučuje úpravy pravidel fotbalu. Po letošním mistrovství světa třeba prosadil změnu při ošetřování úrazů hlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéflékaře FIFA Jiřího Dvořáka navštívil na klinice v Curychu reportér ČRo Jan Kaliba

„Navrhl jsem lékařské komisi, a už to odhlasovala i executive comitte, že když se taková situace stane, rozhodčí musí zastavit hru, doktor přijde na hřiště a má tři minuty. Hráče může vyšetřit přímo na hřišti a rozhodne. Nebude tam interakce s manažerem a se všemi, co mu do toho budou mluvit,“ vysvětluje Jiří Dvořák.

Ze své pozice český lékař také zařizuje, aby fotbal díky svým světoznámým osobnostem šířil lékařskou osvětu. A často se s nimi potkává i osobně, naposledy před několika týdny, když bleskově zařizoval kampaň FIFA, která má vysvětlit k západní medicíně nedůvěřivým Afričanům, jak zabránit šíření viru ebola.

„Cristiano Ronaldo, Neymar okamžitě řekli, že ano, okamžitě nás podpořili i hráči Bayernu. Podle nejnovějších zpráv už to penetrovalo přes televizi a rádia. Plakáty visí v kritických krajích kolem cest. Když vidí hlavy fotbalistů, tak si to přečtou,“ vidí výsledky kampaně se známými tvářemi.

Kampaň proti ebole není ojedinělým výletem původem českého neurologa mimo specializaci. Rádi se na něj totiž obracejí kolegové z početného týmu FIFA včetně jejího prezidenta – Jiřího Dvořáka můžeme označit za osobního lékaře Seppa Blattera.

Další zápasy EL mému mužstvu pomůžou, věří v postup trenér Young Boys Forte

Číst článek

Šéf Mezinárodní fotbalové federace se přes odpor řady silných národních svazů i některých fotbalových osobností chystá příští rok v 79 letech znovu obhájit pozici nejmocnějšího muže světového fotbalu.

„Proč ne? Intelektuálně i fyzicky je na tom velice dobře. Vždy ho trochu srovnávám s Masarykem. Ten byl coby prezident zhruba stejně starý. Pro FIFA jsem takový domácí lékař – má hodně mezinárodních lidí, kteří přijdou do Curychu, nikoho neznají a nevědí kam,“ říká Jiří Dvořák.

Skoro po půl století ve Švýcarsku má dilema komu fandit při zápasech týmů ze staré a nové vlasti. Dnes v rozhodujícím duelu o postup ze skupiny Evropské ligy mezi Bernem a Spartou prý bude přát Pražanům.

Z ordinace do FIFA - Jiří Dvořák ve své kanceláři na klinice v Curychu | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme