Vědci hledají části bolidu, který proletěl nad Českem. Chtějí je zkoumat

V úterý v podvečer zaznamenali lidé z mnoha koutů Česka na obloze jasně zářící meteor, takzvaný bolid. Jev popisují jako záblesk dlouhý až devět vteřin. Části meteoru pak dopadly na zem. Vydal se je hledat vedoucí oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Spurný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolid zachytila i astronomická stanice v Kroměříži

Bolid zachytila i astronomická stanice v Kroměříži | Foto: Česká astronomická společnost

Hledám na Vysočině, blíže to specifikovat nebudu, řekl Českému rozhlasu Pavel Spurný, který patří mezi největší světové odborníky na meteory a meteority.

„Rádi bychom, aby ten vzorek, který, pokud se najde, byl nalezen správným způsobem. Aby nebyl kontaminován a dostal se tam, kam má, tedy k vědeckému zkoumání. To je hlavní cíl. To, kdo ho najde, není až tak podstatné,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Části bolidu, který proletěl nad Českem, hledají odborníci. Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV byl hostem ČRo

Místo v atmosféře, kde bolid přestal svítit, jsou podle něj odborníci schopni určit poměrně přesně, místo dopadu pak s přesností asi jeden kilometr čtvereční.

„Vlastní světelný úkaz trval devět vteřin a těleso uletělo dráhu asi 170 kilometrů. Místo v atmosféře, kde přestal bolid svítit, jsme schopni určit s přesností kolem deseti metrů. Nicméně po tom, když pohasne, padá tři minuty k zemskému povrchu po takzvané temné dráze a tím se nám zhorší přesnost dopadu,“ popsal.

Svědectví o pozorování bolidu nad územím Česka podaly do databáze Astronomického ústavu stovky lidí od Šluknovského výběžku až po jižní Moravu. „Těm, kteří nám hlášení poslali, chci tímto poděkovat, nejsme schopni všem odpovědět,“ dodal Pavel Spurný.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme