Astronomové pátrají po bolidu. Je to ale hledání v kupce sena

11. prosinec 2014

V úterý večer proletěl nad Českem bolid. Vypadalo to jako jasně zářící padající hvězda. Po šestisekundovém záblesku meziplanetární těleso dopadlo na zem. Astronomové začnou hledat jeho úlomky.

„Včera jsme chtěli poznat, jak vypadá pádová oblast. Vlastní hledání teprve bude probíhat,“ upřesnil pro Ranní Plus vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Spurný, který byl na místě.

Pátrání po kamenu z vesmíru o velikosti asi 10 centimetrů nebude snadné:

„Pokud nedojde k nějakému masivnímu pádu, jako byl čeljabinský pád, tak je to spíš hledání v kupce sena. Je to také tento případ. My jsme nejvíce limitováni jednou neznámou, a to je stav větrného pole, kterým těleso prolétalo po tzv. temné dráze. To jsou údaje, které teď zpřesňujeme. Až tuto informaci budeme mít, budeme schopni pádovou oblast relativně dobře lokalizovat. Je malá, ale určitá pravděpodobnost, že se to těleso podaří dohledat.“


Astronomům se podařilo najít úlomky nejjasnějšího bolidu nazvaného Benešov, který prolétl nad středními Čechami v roce 1991. Bolid Vimperk v roce 2000 dopadl na Šumavu. Odborníci ho nenašli ani při pátrání v bažinách. První tzv. meteority s rodokmenem se jmenují Příbram a pocházejí z roku 1959.

Kam těleso dopadlo, astronomové vědí s jistotou na kilometr čtvereční, jenže terén je různě členitý a území je zalesněné. Proč je pro odborníky důležité najít onen dopadený bolid?

„Jsme den a kus po tom pádu, takže by to těleso bylo velmi čerstvé. To by byla jistě velmi významná informace mít to těleso s původními vlastnostmi tak, jak se pohybovalo v meziplanetárním prostoru,“ odpověděl vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty.

Pokud se astronomům povedou úlomky co nejdříve najít, šlo by o jeden z nejpřesněji zdokumentovaných pádů meteoritu.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio