Izrael a Palestina se nemohou shodnout na příčině smrti palestinského ministra

V Rámalláhu na Západním břehu se tisíce lidí zúčastnily státního pohřbu Zijáda abú Ajna. Palestinský ministr zemřel včera po střetu demonstrantů s izraelskými vojáky. Patologové se v určení příčin jeho smrti rozcházejí. Palestinci ale jednoznačně obviňují izraelské vojáky z brutálního zákroku, který měl za následek i ministrovo úmrtí. Izrael prohlásil, že abú Ajn zemřel na infarkt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb palestinského ministra Zijáda abú Ajna probíhal se všemi vojenskými poctami

Pohřeb palestinského ministra Zijáda abú Ajna probíhal se všemi vojenskými poctami | Zdroj: Reuters

Před dnešním pohřbem panovaly velké obavy, že jej budou doprovázet demonstrace a protesty. Izraelská armáda se na to připravila a posílila své jednotky. Pohřeb, který byl státní a se všemi poctami, ale nakonec proběhl v poklidu a k žádným nepokojům nedošlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pohřbu Zijáda Abú Ajna i neshodách na příčině jeho úmrtí mluvil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Palestinští a izraelští patologové se však stále nemohou shodnout na příčinách abú Ajnovy smrti. Závěry patologů se sice až tak nerozcházejí, liší se ale jejich interpretace, a to hlavně jednotlivými politiky.

Palestinský politik Husejn Šejch řekl, že na základě nálezu patologů – například poranění v dutině ústní – je jasné, že abú Ajna vojáci silně udeřili do obličeje a že jeho srdeční selhání způsobilo nadýchání slzným plynem.

Zijád abú Ajn | Foto: ČTK

To ale zpráva zřejmě neříká. Izraelští patologové uvádějí, že poranění v dutině ústní bylo spíše následkem resuscitačních pokusů.

Zijád abú Ajn (55) byl ministrem bez portfeje, na starost měl například problematiku židovských osad na Západním břehu Jordánu. Dříve byl náměstkem ministra pro vězeňské záležitosti. Zemřel včera po demonstraci – podle Izraele na infarkt, podle Palestinců kvůli napadení izraelský vojákem a opožděnému převozu do nemocnice.

Abú Ajn měl nemocné srdce a srdeční zástava mohla být následkem stresu, ale úmrtí bylo skutečně na selhání srdce.

Demonstrace, při níž byl ministr zraněn a následně zemřel, připomínala spíše happening. Bylo na ní několik desítek Palestinců, kteří protestovali proti jedné židovské osadě – ta je považována za nelegální dokonce i samotným Izraelem.

Židovští osadníci tam zabrali půdu, která patří jednotlivým Palestincům. Účastníci demonstrace na místě chtěli symbolicky na protest proti zabrání půdy zasadit několik olivovníků.

Štěpán Macháček, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme