Poslanci ani napodruhé nezvolili předsedu vyšetřovací komise k dálnici D1 u Ostravy

Sněmovní vyšetřovací komise k výstavbě dálnice D1 (dříve D47) u Ostravy je stále bez předsedy. Poslancům se ho ani napodruhé nepodařilo v tajné volbě vybrat. Jan Birke z ČSSD ani Stanislav Pfléger z hnutí ANO nedostali dost hlasů. Volba se nejspíš bude opakovat v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

modernizace dálnice D1

modernizace dálnice D1 | Foto: Libor Plíhal

Stanislavu Pflégerovi v tajné volbě uniklo zvolení o jeden hlas, dostal jich 63 ze 126 odevzdaných. Birkeho volilo 27 poslanců.

V prvním kole, které se uskutečnilo před týdnem, dostal Birke 43 ze 148 odevzdaných hlasů. Pflégerovi tehdy chybělo ke zvolení sedm hlasů, volilo ho 68 poslanců.

Vyšetřovací komise přitom podle Pflégera nemůže bez předsedy začít pracovat. „Samozřejmě, že to komplikuje práci komise. Na klubu je to domluveno tak, že člověk, který byl naším klubem jmenovaný – to jsem byl já – se o toto místo bude ucházet ve třech volbách,“ říká Pfléger.

Spor o vady na dálnici D1 (dříve D47) u Ostravy vypukl v roce 2011, kdy Ředitelství silnic a dálnic nechalo provést na poškozených úsecích kontrolní vrty. ŘSD tvrdí, že zhotovitel nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Stavební firma Eurovia s tím nesouhlasí a říká, že použitý materiál objednalo ŘSD.

„Volba bude přesunuta na jiný den než čtvrtek, kdy jsou interpelace a kdy účast ve sněmovně není taková, jako v normální jednací dny,“ vysvětluje.

Podle poslankyně Olgy Havlové, členky vyšetřovací komise za hnutí Úsvit, může každá ze sněmovních stran navrhnout na předsedu svého kandidáta.

„Většina poslanců se té komise bojí. Dohodli jsme se, že teprve uděláme další jednání o tom, koho do nových voleb navrhneme a jestli tam ponecháme pana Pflégera, nebo jestli dáme návrhy na jiné kandidáty,“ říká Havlová.

Vyšetřovací komise by měla prověřit pochybení při stavbě dálnice D47 u Ostravy. Poslanci ji zřídili na návrh hnutí Úsvit. Pro byli zástupci všech stran a hnutí ve sněmovně. Výsledky vyšetřování má komise předložit do půl roku od zvolení předsedy.

ČTK, Jana Čermáková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme