Nejdůležitější jednání, které v roce 1989 rozhodlo. Čalfa radil Havlovi, jak se stát prezidentem

15. prosinec 2014

15. prosince 1989 se Václav Havel sešel s tehdejším komunistickým premiérem Mariánem Čalfou. Ten mu poradil, jak se stát co nejrychleji a bez komplikací prezidentem.

Tajné jednání Václava Havla s Mariánem Čalfou se konalo ve Strakově akademii, v místnosti, kde nebylo odposlouchávací zařízení.

Václav Havel nejdřív narychlo nabídnuté pozvání odmítl s tím, že jedná jen ve skupině a jeho tajemník pořizuje záznam. Petr Pithart z Občanského fóra ho však přesvědčil, aby na schůzku šel a k ničemu se nezavazoval.

„Občanské fórum nevědělo, jak z Havla udělat prezidenta,“ řekl Marián Čalfa, když obhajoval tajnou schůzku. Václavu Havlovi tehdy popsal scénář, jak se přes komunistické poslance dostat na Pražský hrad.

„Bylo to podle mého pocitu vůbec nejdůležitější jednání vůbec, které bylo vedeno. A nesu strašně dobrý zprávy,“ popsal Václav Havel schůzku členům Občanského fóra.

S premiérem Mariánem Čalfou se dohodl na dalším postupu. V televizi měl oznámit, že funkci prezidenta přijme, pokud dostane funkci i Alexander Dubček. „Pan Čalfa řekl, že se musíme domluvit naprosto konkrétně. Bylo to naprosto věcné jednání. Oba jsme si psali harmonogram,“ prozradil Václav Havel.

Zmíněný harmonogram obsahoval i vystoupení Mariána Čalfy před poslanci s návrhem, aby Federální shromáždění zvolilo prezidenta do konce roku. Jménem vlády pak měl premiér navrhnout Václava Havla jako jediného kandidáta na funkci hlavy státu pro období do konání svobodných voleb.

„28. prosince zvolí Federální shromáždění Dubčeka předsedou parlamentu a mě prezidentem,“ popsal Václav Havel kamarádům a spolupracovníkům.

Archivní materiály v reportáži pocházejí ze soukromého archivu pana Vladimíra Hanzela.

autor: hla
Spustit audio