Mobilní hospice zatím nebudou dostávat peníze od pojišťoven. Pilotní projekt se odkládá

Na péči, kterou mobilních hospice poskytují umírajícím lidem, zatím peníze ze zdravotního pojištění nepůjdou. Pilotní projekt, který měl ověřit, jak by mohl systém fungovat, měl odstartovat v lednu příštího roku, kvůli některým sporným otázkám se však zdrží – zatím to vypadá, že zhruba o čtvrt roku. Takzvaná paliativní péče tak zatím zůstane odkázaná na platby od klientů a na podporu soukromých dárců a firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech na Benešovsku začala výstava obrazů jednoho z tamních klientů

V Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech na Benešovsku začala výstava obrazů jednoho z tamních klientů | Foto: Eva Vrzalová

Mobilní hospice zajišťují péči o nevyléčitelně nemocné lidi přímo v domácnosti. Pomáhají nejen umírajícím, ale i jejich rodinám.

Pokud chce někdo v Česku takovou službu využít, musí si připlatit z vlastní kapsy. Ze zhruba třiceti takových zařízení v Česku totiž žádné nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak pokročily plány na financování mobilních hospiců z pojištění, se zajímala redaktorka Eva Rajlichová

Od jara letošního roku se pravidelně scházela pracovní skupina, kde byli zástupci mobilních hospiců, lidé z pojišťoven i z ministerstva zdravotnictví. Společně vymýšleli, jak rozběhnout financování péče z veřejného zdravotního pojištění. Zatím bez výsledku.

„Rozjezd pilotního programu nejvíce zdrželo zdlouhavé vyjednávání o výši úhrady,“ popisuje Marek Uhlíř ze společnosti Cesta domů, která také mobilní paliativní péči zajištuje.

„Současný náklad mobilních hospiců na mobilní paliativní péči je zhruba někde kolem 1900 korun za pacienta a den, což je zhruba polovina proti lůžku v nemocnici. Pojišťovna navrhla nejdříve částku 1000 až 1300 korun za pacienta a den, podařilo se dojednat to, že ta částka bude někde kolem 1200 až 1500 korun za pacienta a den podle závažnosti stavu,“ dodává Uhlíř.

Jedním ze sporných bodů byl i výběr zařízení, kde by se zkušební provoz testoval. Diskutovalo se třeba o účasti mobilního hospice Ondrášek z Ostravy – jediného zařízení, které se specializuje na péči o umírající děti. K jeho zařazení měly pojišťovny výhrady.

„Náš pohled není takový, že tady je nějaké definitivní rozhodnutí. Náš pohled je, že o tom, jaká zařízení budou do toho pilotního projektu zařazená, se nadále jedná,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo zdravotnictví provoz mobilních hospiců podporuje. „Pevně doufám, že zdržení tohoto pilotního projektu je opravdu pouze o ty tři měsíce, jak bylo avizováno,“ říká náměstek ministra Josef Vymazal.

V roce 2013 zajistily mobilní hospice důstojný závěr života pro více než tisíc lidí. Umřít doma si podle některých zveřejněných průzkumů přejí asi tři čtvrtiny Čechů, většina jich však končí v život v nemocnicích nebo léčebnách dlouhodobě nemocných.

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme