Ropa Brent zlevnila na pětileté minimum, klesá po ní také poptávka

Severomořská ropa Brent od června zlevnila o více než 40 procent. Především kvůli růstu těžby ropy ve Spojených státech a poklesu poptávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy na pobřeží

Těžba ropy na pobřeží | Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

„Vidíme, že ceny ropy klesají už dlouhodobě. Současně s tím není ekonomické oživení některých velkých států tak výrazné, jak se čekalo. Klesá poptávka, ropy je na trhu hodně a výsledkem je nízká cena. Obrat může nastat už přespříští rok,“ potvrdil hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii Fati Birol.

Přehrát

00:00 / 00:00

O padající ceně ropy a vlivu na ceny PHM i letenek mluvila Zuzana Švejdová

Navzdory výraznému poklesu cen se ale Organizace zemí vyvážejících ropu koncem listopadu rozhodla svou těžbu neomezovat. OPEC navíc snížil odhad celosvětové poptávky po své produkci.

Předpovídá, že v příštím roce poptávka po jeho ropě dosáhne téměř 29 milionu barelů denně. Podle nového odhadu by tak poptávka měla být o víc než milion barelů denně nižší, než je současná produkce kartelu.

Dobré vyhlídky motoristů

Střední Evropa patří k regionům, které z nízké ceny ropy těží. V uplynulém týdnu ceny pohonných hmot výrazně klesly a ten propad se teď ještě zrychlil.

Palivová čerpadla (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Od minulého týdne zlevnil nejprodávanější benzin Natural 95 o víc než 60 haléřů za litr a nafta o 54 haléřů.

Na některých benzinových pumpách řidiči aktuálně tankují za méně než 30 korun za litr. Podle analytiků navíc ceny budou i dál klesat, do konce roku by za litr lidé mohli zaplatit i o korunu méně než v současnosti.

Zlevnit mohou i dálkové lety

Pokud se udrží nízké ceny ropy, mohly by se například zlevnit letenky na dálkových linkách. Od příštího roku by tak mohly klesnout i o dva tisíce korun.

Náklady na palivo totiž tvoří v průměru 30 procent celkových nákladů aerolinek.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme