Jednatel firmy Moravia Chem u soudu tvrdil, že byl bílým koněm šéfa lihové mafie Březiny

U krajského soudu v Olomouci dnes vypovídali další svědci v kauze nelegálních obchodů s lihem. Přiznali fiktivní denaturace, falšování dokladů i navážení lihu do tajných skladů. Vazebně stíhaný Radek Menšík, jednatel společnosti Moravia Chem, ve které se tyto praktiky odehrávaly, se před soudem označil za bílého koně šéfa mafie Radka Březiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Březina a jednatel společnosti Morávia Chem Radek Menšík u soudu

Radek Březina a jednatel společnosti Morávia Chem Radek Menšík u soudu | Zdroj: ČTK

Vykonávali jsme příkazy Radka Březiny. Tvrdil, že jako zaměstnanci neneseme žádnou odpovědnost- shodně vypovídala trojice obžalovaných. Svůj díl viny ale nepopřeli.

Radek Menšík přiznal falešnou denaturaci v Moravia Chemu i to, že jednatelem firmy byl jen na papíře. Potvrdil to i jeho advokát Petr Dítě:

„Formálně byl jednatel, ale ve skutečnosti byl podřízený Radku Březinovi. Plnil jeho pokyny. Samozřejmě věděl, jak se nakládá s lihem. Že se provádějí fiktivní denaturace.“

Zítra bude soud pokračovat výslechem Březinova mladšího bratra Tomáše, který má statut spolupracujícího obžalovaného. Případ bude poté odročen na leden.

Podle obžaloby takzvaná lihová mafie způsobila od roku 1998 při obchodech s nelegálním lihem škodu na daních v rekordní výši 6,7 miliardy korun. Členy zločinecké organizované skupiny je podle žalobce Miroslava Stokláska sedm lidí.

Podle obžaloby čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně.

Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích.

Osmým obžalovaným je Tomáš Pantlík, který se zodpovídá ze skrytého úložiště lihu v Olomouci.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme