Starobní penze by měla trvat čtvrt života, navrhuje důchodová komise

V důchodu by člověk měl strávit čtvrtinu života a 10 let před penzí by se věk odchodu do penze už nesměl měnit. Shodla se na tom důchodová komise. Podle jejího dalšího návrhu by se manželé mohli o důchod mohli podělit. Jejich odvody a vyměřovací základy pro stanovení penze by se mohly sečíst a rozdělit rovným dílem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Věk odchodu do důchodu se bude vyměřovat jako poslední čtvrtina průměrné délky života. Na návrhu se shodla komise odborníků.

Lidé narození před rokem 1966 budou mít garantovaný důchod podle současné legislativy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrzích komise diskutovali Vladimír Bezděk, prezident Asociace penzijních společností a Vít Samek, místopředseda ČMKOS

„A další ustanovení je, že nejméně 10 let před vstupem do důchodového věku by měly mít všechny generace garantovaný věk, kdy mají do důchodu odcházet,“ řekl předseda komise Martin Potůček.

Podle druhého návrhu komise by manželé mohli sdílet pro výpočet penze své vyměřovací základy, v nichž se odrážejí výdělky a odvody.

Vyměřovací základy obou partnerů by se tak sečetly a rovným dílem rozdělily. Oba životní partneři by tak měli stejný důchod.

Věk nástupu do penze není v Česku pevně stanoven, každoročně se zvyšuje u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři měsíce. Postupně by se měla věková hranice u obou pohlaví srovnat. Do penze v 65 letech by měli jít muži, bezdětné ženy a matky s jedním dítětem v roce 2030. V 67 letech půjdou do důchodu lidé, kteří se narodili v roce 1977.
Pramen: ČTK

Podle Potůčka by se díky tomu výrazný rozdíl mezi mužskou a ženskou penzí mohl srovnat. Opatření by ale nejspíš bylo dobrovolné.

K úpravám 3. pilíře chyběla usnášeníschopnost

„Součástí předložených materiálů byly i návrhy na parametrické úpravy 3. pilíře. S ohledem na nedostatečný počet stálých členů odborné komise v závěru dlouhého jednání už nebyla komise usnášeníschopná,“ zalitoval Vladimír Bezděk, prezident Asociace penzijních společností.

„A tím pádem na návrhy ve 3. pilíři nebylo dostatečné kvórum, a to mě velmi zklamalo. Tím zbytečně ztrácíme čas.“

„Věřím tomu, že najdeme mechanismus v rámci legislativního procesu, který se rozbíhá, protože záměrem komise bylo spojit v jedno dva typy úprav,“ poznamenal Samek.

„Jednak tu, kterou se ruší 2. důchodový pilíř, a jednak tu, která má pomoci rozvinout 3. důchodový pilíř, aby se stal plnohodnotným soukromým pilířem.“

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme