Organizátoři atletického mistrovství Evropy pořádají výstavu české královny sportu

Fanoušci sportu mohou od čtvrtka navštívit v Galerii Harfa speciální výstavu zaměřenou na historii české atletiky od konce druhé světové války do současnosti. Připravili ji organizátoři halového mistrovství Evropy v Praze, které se uskuteční v O2 Areně od 5. do 8. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Helena Fibingerová, Dana Zátopková a Jarmila Kratochvílová při zahájení výstavy o historii české atletiky

Zleva Helena Fibingerová, Dana Zátopková a Jarmila Kratochvílová při zahájení výstavy o historii české atletiky | Zdroj: ČTK

Jarmila Kratochvílová, Helena Fibingerová a Dana Zátopová přestřihly před třetí hodinou pásku a fanoušci atletiky se tak až do 15. března můžou kochat zajímavými artefakty.

K vidění je například rekordní dřevěný disk Imricha Bugára, oštěp Jana Železného s vlastnoručním podpisem nebo originální oblečení Jarmily Kratochvílové. Světová rekordmanka v běhu na 400 metrů se na světový šampionát těší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jarmila Kratochvílová a Dana Zátopková vzpomínají na své zkušenosti s evropskými atletickými šampionáty

„Praha si zasloužila být zase na nějaké veliké akci, jako je teď halové mistrovství Evropy,“ naráží Jarmila Kratochvílová na to, že se v České republice konala podobná akce naposledy v roce 1978.

Na venkovním evropském šampionátu legendární běžkyně ještě medaile nesbírala, ale ty které později vybojovala, by za možnost vyhrát nějakou v Praze, nevyměnila. „Každá medaile má svůj příběh, a to se musí zažít,“ říká Jarmila Kratochvílová.

Další aktérka dnešní slavnostní chvíle v Galerii Harfa Dana Zátopová nikdy neměla šanci uspět na halovém šampionátu, protože oštěp do jeho programu nepatří. Přesto ale má s házením pod střechou své zkušenosti.

„Bylo to vždycky problematické, hlavně se tam dostat. Správcové nás vždycky vyháněli pryč,“ vzpomíná Dana Zátopová na tréninkové problémy oštěpařů v hale.

Házelo se tenkrát z 30 metrů do sítě a na špici svého náčiní bylo kolečko od lyžařských holí, aby oštěp sítí neproletěl. Občas ovšem někdy zůstal zachycený u stropu.

„Někdo s malou váhou pro něj musel vylézt nahoru. Byla to vždycky legrace,“ usmívá se Dana Zátopková, která ihned dodala, že mezi ty nejlehčí oštěpařky nikdy nepatřila, takže se jí balancování na síti v několikametrové výšce vždy vyhnulo.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme