Návrh na kvóty pro ženy ve velkých firmách v Bruselu neprošel. Proti byli i Češi

Země Evropské unie v Bruselu nepodpořily návrh Evropské komise na zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedení firem. Proti byla i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Podle návrhu by v dozorčích radách firem obchodovaných na burze muselo být nejméně 40 procent žen. Za nedodržení kvót by sice nehrozil žádný postih – ovšem pouze v případě, že by se lidé do vedení vybírali na základě transparentních výběrových řízení. To by mohlo pomoci i v boji s korupcí.

Česká vláda v pondělí návrh těsně nepodpořila. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) tak musela v Bruselu kvóty odmítnout, i když s nimi jinak souhlasí.

„Já se s tím srovnávám poměrně těžko, protože je to věc, za kterou jsem vždycky bojovala, a myslím si, že je to věc smysluplná,“ uvedla Marksová, která se hlásí k feminismu.

Kdyby Česko bylo pro kvóty, návrh by v rámci EU prošel. To se ještě stále může stát, pokud nějaká země svůj odmítavý postoj změní.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme