Ženě, kterou donutili vrátit se s novorozencem do porodnice, přiřkl soud odškodné

V říjnu roku 2007 porodila Eva Hanzelková syna a vzhledem k tomu, že při porodu nedošlo k žádným komplikacím, rozhodla se hned i s dítětem odejít domů. Lékaři s tím ovšem nesouhlasili a kontaktovali kvůli tomu policii. Žena pak byla donucená, aby se i s dítětem do porodnice vrátila. Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl, že tím byla porušena práva matky, a nařídil, že jí Česká republika musí zaplatit odškodné ve výši 3000 eur (asi 80 tisíc korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva

Evropský soud pro lidská práva | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Několik hodin poté, co Eva Hanzelková před sedmi lety s dítětem opustila porodnici, dorazily k ní domů sociální pracovnice doprovázené policisty a vozem záchranné služby.

Sociální pracovnice vyzvaly rodiče, aby dítě do porodnice okamžitě vrátili. Měly tehdy v rukou usnesení soudu o předběžném opatření, které říkalo, že dítě je nutné ihned odvézt zpět do porodnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu ženy, které soud přiznal odškodné kvůli tomu, že ji donutili vrátit se do porodnice, mluvil advokát Petr Šustek z PF UK

Matka a dítě, které neměly žádné zdravotní problémy, tak opět putovaly do zdravotnického zařízení, kde zůstaly další dva dny.

Hanzelková s postupem úřadů nesouhlasila, obrátila se proto na český soud a požadovala od státu omluvu a odškodnění. Soud jí však nic z toho nepřiznal. Následně se proto se svou stížností obrátila na štrasburský soud, který jí vyhověl.

Evropský soud dospěl k závěru, že byl porušen článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv týkající se soukromého a rodinného života a také článek 13, který hovoří o právu na účinný právní prostředek nápravy.

Z případu však nejde dělat obecný závěr, že záleží vždy na rodiči. Advokát a specialista na zdravotnické právo Petr Šustek upozornil, že vždy je třeba zohlednit i stav dítěte.

„Už v roce 2003 český Ústavní soud rozhodl v případě šestiletého dítěte postiženého akutní leukémií, že i proti vůli rodičů se to dítě léčit bude. Protože pokud je bezprostřední ohrožení života nebo zdraví, což v tomhle případě bylo, tak lékaři i proti vůli rodičů, mohou dítě léčit,“ uvedl Šustek.

České ministerstvo spravedlnosti dnes ve svém prohlášení uvedlo, že rozsudek pečlivě zanalyzuje z hlediska jeho dopadů na Českou republiku.

„Nicméně již nyní je třeba poznamenat, že ministerstvo zdravotnictví v nedávné době vydalo nový metodický návod o postupu poskytovatelů zdravotních služeb při propouštění novorozenců do vlastního sociálního prostředí,“ uvedlo ministerstvo.

Tento dokument umožňuje – v případě splnění určitých podmínek – aby se ženy rozhodly, zda chtějí zůstat v nemocnici po dobu 72 hodin, či zda chtějí zařízení opustit již 24 hodin po porodu.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme