Novinář Janek Kroupa získal prestižní polskou novinářskou cenu Grand Press

Janek Kroupa se stal držitelem nejprestižnější polské novinářské ceny Grand Press. Kroupa zabodoval v kategorii investigativní žurnalistiky za reportáž, jak snadno se dají prodat zbraně z Čech nebo z Polska na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Investigativní novinář Janek Kroupa

Investigativní novinář Janek Kroupa | Foto: Jana Chládková | Zdroj: Český rozhlas

Ocenění získal spolu s polskými novináři Bertoldem Kittelem a Jaroslawem Jabrzykem z televize TVN za reportáž, při které se jim podařilo nahrát při domlouvání obchodu jednoho z nejvýznamnějších hráčů v mezinárodním nelegálním zbrojařském byznysu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání nejprestižnějších novinářských cen v Polsku sledoval zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 703 reportáží a článků, v kategorii investigativní žurnalistika jich bylo několik desítek. Vítěze pak porota vybrala ze sedmi finalistů.

„Janek Kroupa je první Čech, který tak prestižní polské novinářské ocenění získal, a podle všeho je vůbec prvním cizincem, který cenu Grand Press v její osmnáctileté historii dostal,“ doplnil zpravodaj ČRo v Polsko Vít Pohanka.

Reportér Kroupa našel obchodníka, který popsal, jak dostat zbraně na Ukrajinu

Číst článek

Zleva Jaroslaw Jabrzyk a Bertold Kittel | Foto: Vít Pohanka

Česko-polský tým investigativních novinářů se zaměřil na obchodníka se zbraněmi Andrzeje I. Ten o sobě sice tvrdí, že obchoduje jenom s legitimními vládami. Ale polští žurnalisté ho podezřívají, že pracuje pro každého, kdo dobře zaplatí.

Aby získali důkazy, že je ochotný zorganizovat dodávku zbraní i pro teroristy, spojili své síly s investigativním novinářem Jankem Kroupou.

Český pohled na kauzu odvysílal Radiožurnál

Kroupa se vydával za představitele mafie z východní Ukrajiny a s Andrzejem I. se sešel v hotelu, kde domluvili podrobnosti dodávky zbraní z Česka na východní Ukrajinu, včetně falešných dokumentů. Podle nich by náklad letěl do úplně jiné země.

Za oceněným materiálem bylo podle Bartolda Kittela mnoho práce a příprav. Jaroslaw Jabrzyk doufá, že odvysíláním jejich reportáže příběh nekončí. Kauzou by se měl zabývat i Evropský parlament.

Přehrát

00:00 / 00:00

O své práci i ocenění mluvil reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa

Pro pořad Supervizjer, který reportáž uvedl, pracuje výkvět polské investigativní žurnalistiky. Věnuje se hlavně tématům korupce, justičních chyb, policejním skandálům a hospodářské kriminalitě.

Od roku 2000, kdy se začal vysílat, získal několik titulů Grand Press, které jsou označované za polské Pulitzerovy ceny.

Kauzu nelegálního prodeje zbraní na východní Ukrajinu z českého pohledu připravil reportér Janek Kroupa a jeho tým také pro vysílání Radiožurnálu.

Janek Kroupa - Grand Press | Foto: Vít Pohanka

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme