Na městských sádkách v Plzni tradičně prodávají vánoční stromky a ryby

Prodej vánočních stromků běží naplno a někde už si lidé mohou obstarat i kapry. Jen v Plzni je nespočet prodejců. Stromky i ryby si v krajské metropoli mohou lidé tradičně koupit také na městských sádkách pod rybníkem Košinář. Předvánoční prodej tu startuje dnes v 10 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohdanečský kapr  je díky kvalitnímu krmení chutný

Bohdanečský kapr je díky kvalitnímu krmení chutný | Foto: Lukáš Peška

Vánočních stromků bude na prodej asi tisíc a Plzeňané si budou moci vybrat ze dvou až tří druhů. „Bude to borovice lesní a borovice černá a ještě v malém množství i smrk běžný a smrk ztepilý,“ upřesnil Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Ceny podle něj zůstaly stejné jako v loňském roce. Za standardní stromek zákazníci zaplatí 250 korun, za výběr, což je nad dva metry, 350 korun. Rostou šest až sedm let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké ryby a stromky na městských sádkách v Plzni prodávají a kolik za ně lidé zaplatí, zjišťoval Lukáš Milota

Částku snižuje to, že stromky nejsou úplně pravidelné. „Kvalitativně se jedná o stromky, které nejsou pěstovány tvarováním. To znamená, že jsou to stromky, které rostou přirozeně podobně jako v lese, akorát s většími rozestupy a s běžnou údržbou.“

Rybářský hospodář Jaroslav Frydrýn upozornil, že výběr vánočních ryb bude chudší než v minulých letech. Podle něj je navíc letos všeobecný jev, že jsou ryby menší.

„Letos jsme nelovili plzeňské rybníky, takže nemáme vedlejší ryby jako je lín, štika a podobně, ale máme jenom kapra a amura.“

Pro vánoční stůl je letos v městských sádkách připraveno 8000 kilogramů ryb různých velikostí. Průměrný kapr, který váží 2,5 kilogramu, stojí 70 korun. Amura letos prodávají za 90 korun za jeden kilogram.

Možností, jak přijet k městským sádkám, je několik. „Jedna cesta je z Bílé Hory. Za konečnou autobusu číslo 20 je pár vilek, potom doleva kolem tenisových kurtů přijedete k městským sádkám,“ vysvětlil Jaroslav Frydrýn.

„Závory budou otevřené a zákaz vjezdu jsme zakryli, aby nerušil průjezd vozidel až k sádkám,“ dodal.

Koupit stromek nebo rybu v městských sádkách v Plzni mohou zájemci až do vyprodání zásob každý den od 10 do 17 hodin. Podle plánu má prodej skončit 23. prosince v poledne.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme