V Plzeňském kraji chtějí podpořit zájem dívek o techniku. Pomohou i přednášky a workshopy v Techmanii

14. prosinec 2014

V Česku jen málo žen pracuje v technických oborech. Proto Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje přišla s tříletým projektem pro dívky ze základních a středních škol. Ten spadá do programu Dejme ženám šanci a je financovaný z Norských fondů.

Zájem o techniku u dívek by měly probudit například exkurze do firem, besedy s odborníky anebo workshopy v plzeňské Techmanii. Jednou ze součástí projektu je školení učitelů a výchovných poradců.

Ředitelka Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Radka Trylčová o projektu říká: „Na školách technicky zaměřených probíhají ukázkové dny, kde se dívky mohou seznamovat s obsahem studia, ale i s tím, co práce po vyučení nebo po vystudování může obnášet. Hodně si slibujeme také od besed s odbornicemi. Jsou to ženy, které v technickém oboru vynikají, a také chceme zapojit firmy, které budou formou exkurzí, případně stáží, ukazovat dívkám, co vlastně vyrábí, jaké mají pozice, jaká by mohla být jejich budoucí perspektiva."

Podle Radky Trylčové je v regionu práce v technických oborech nadbytek, žen se v nich ale stále pohybuje málo. „Přitom mnozí zaměstnavatelé tvrdí, že právě žena jako zaměstnanec je často zručnější, zodpovědnější," doplňuje Trlyčová.

Vzbudit u dívek zájem o fyziku je někdy problém

Na projektu nazvaném Technika a ICT - Cherchez la femme spolupracuje komora se Západočeskou univerzitou a plzeňským science centrem Techmania.

Workshopy v Techmanii vede Jiří Hangan, který se snaží školačkám ukázat, že i fyzika může být zábavná: „Obecně je seznamujeme s předměty jako je fyzika, chemie, biologie, které dívkám nejsou tak blízké a snažíme se jim ukázat, že i tyto předměty můžou být zábavnější. Máme program Napříč galaxií, který se týká hlavně vesmíru, kosmonautiky. Dívky mají možnost jít do dílen a do laboratoří fyziky. Ve škole počítají, tady si to ukazují v praxi. Nebo se to týká planet, jejich gravitace, proč jsou některé planety tak malé, proč jsou některé planety tak obrovské a další informace. Děvčata mají zájem, často se ptají na princip exponátu."

Ovšem zájem o fyziku ve škole není u dívek nijak velký, jak potvrdil učitel ze ZŠ Stříbro Miroslav Fikrle: „Myslím si, že vzbudit zájem o fyziku u děvčat je docela problém. Docela rády třeba pozorují pokusy, ale ten zájem je podle mne minimální. Proto by tenhle projekt mohl přinést posun v myšlení děvčat a vztah k technice."

Během tří let projde projektem minimálně 1 000 dívek ze základních škol a 200 středoškolaček. V kraji ojedinělý projekt má podporu z evropských zdrojů.

autor: mkl
Spustit audio