Katarský sport se překotně rozvíjí, už pracuje i s vlastní mládeží

Katar je sedmkrát menší než ČR, i tak se chce stát světovou sportovní metropolí. Peníze jsou po tento arabský emirát, který má třetí největší zásoby ropy na světě, věcí podružnou, brzdí ho spíš nedostatek kvalifikované lidské síly. I v tomto ohledu dělá ale Katar v posledních letech velké pokroky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryté fotbalové hřiště pro mládež je součástí areálu Aspire Zone v katarském Dauhá

Kryté fotbalové hřiště pro mládež je součástí areálu Aspire Zone v katarském Dauhá | Foto: Michal Jurman

„Je tu hodně zahraničních lidí, kteří tu pracují. Ať už okolo sportu, nebo všeobecně. Krytá je tu fotbalová hala i bazén – padesátka,“ popisuje na periferii Dauhá slovenský fotbalista Vladimír Weiss mladší jeden z největších sportovních krytých areálů na světě, tzv. Aspire Zone.

Sám přišel do zdejšího klubu Lekhwiya SC před necelým rokem a za tu dobu už si stihl dobře všimnout, jakým způsobem pracují šejkové se snem o přeměně Dauhá ve sportovní Mekku světa.

Do Kataru se totiž nekupují jen hotoví sportovci či trenéři, jakými jsou Guardiola, Laudrup nebo třeba i bývalý fotbalový trenér federální reprezentace Milan Máčala.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Milanem Máčalou a Vladimírem Weissem poznal rozvoj katarského sportu reportér ČRo Michal Jurman

„Jsou nesmírně pracovití v tom, že dnes je tu plavání, pak Asijský pohár, v roce 2019 tu bude MS v atletice,“ jmenuje dvojnásobný fotbalový trenér roku v Československu, který v Dauhá trénuje klub Al-Ahli třetím rokem, jen některé z akcí, které se zde v nejbližší době pořádají.

Katařané chtějí posbírat v první řadě co nejvíce organizačních schopností, které chtějí následně využít při pomyslném vrcholu své dosavadní snahy, tedy při fotbalovém šampionátu 2022.

„Není tu tradice, protože tu začalo vše pozdě. V Kuvajtu se také hraje hokej, zavolali si ruské mužstvo a prohrávali 0:36. Teď je to ve školách, mají se zřídit i další centra,“ upozorňuje Milan Máčala i na to, že Katařané postupně začínají myslet nejen na organizační velkolepost, ale také na sportovní úspěch.

Začali tím, že dali národnost třeba africkým vytrvalcům nebo bulharským vzpěračům. Nyní ale začínají systematicky pracovat také s vlastní mládeží.

V Aspire Zone má vyrůstat nová generace mladých katarských sportovců | Foto: Michal Jurman

„Aspire Zone je do 21 let odmala. Mají skauty, kteří chodí po Kataru a vybírají lidi, když se sem dostanou, mají finančně úplně všechno zabezpečené,“ vysvětluje Vladimír Weiss uprostřed sportovního srdce Dauhá, kde se má rodit nová katarská sportovní elita.

Uprostřed obrovitého komplexu se tyčí 300 metrů vysoký hotel The Torch, který slouží výhradně sportovcům. Kousek od něj se dostavuje fotbalový stadion pro světový šampionát, kolem kterého vzniká dalších 11 tréninkových hřišť.

Problémem fotbalového MS 2022 může být doprava, teploty pořadatelé zkrotí

Číst článek

Hon katarských šejků za slávou skrze pořádání sportovních akcí má ale i svá úskalí. „Na jedné straně je člověk šťastný, že mu nabízí práci, ale je zblbnutý. Doma už mi píšou: ‚Nepodepisuj!‘ Nevím, jak vyrostla moje děcka a vnoučata. Nikdo si neuvědomí, jak to člověku schází,“ lituje trenér.

„Musím to useknout, nebo přijde i výsledek, že to skončí oni,“ poukazuje Máčala na krátkou životnost sportovců i trenérů, jejichž výsledky neodpovídají snům katarských šejků o strmém vzestupu, v arabském svět už ale fotbal trénuje 21. rokem.

Panorama centra Dauhá se mění každým měsícem | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme