Věk odchodu do důchodu by se neměl 10 let před penzí měnit, navrhne komise vládě

Lidé by měli v penzi strávit poslední čtvrtinu svého života, věk odchodu do důchodu tak bude pohyblivý podle průměrné délky dožití. Takový je návrh, který komise odborníků předloží vládě. Deset let před odchodem do penze by se pak hranice věku neměla měnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy důchodové komise Martina Potůčka by se ale navrhované změny neměly týkat lidí, kteří jsou narození před rokem 1966. Pro ty bude platit současná hranice odchodu do penze.

„To znamená například pro muže 65 let a pro ženy o něco méně podle počtu jejich dětí,“ vysvětlil Potůček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na změny v důchodovém systému natáčela redaktorka Zuzana Petráňová

Poslanec lidovců a člen důchodové komise Jan Bartošek potvrdil, že KDU-ČSL návrh komise podpoří. „Je skutečně nesmysl předpokládat, že hranice odchodu do důchodu se bude donekonečna prodlužovat a nakonec v té práci zemřeme, “ uvedl Bartošek.

Důchodový věk by podle návrhu měla v budoucnu každých pět let posuzovat vláda.

S plánem komise souhlasí také komunisti. „Chtěli jsme dát lidem signál, že zastropujeme 65 let jako hranici odchodu do důchodu, a pak ať si to v budoucnu noví politici srovnají s vývojem jak demografickým, tak nezaměstnanosti, tak zdravotního stavu obyvatelstva,“ uvedl komunistický poslanec Miloslav Opálka.

Podobně se k tomu staví i poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. „Není špatné se pravidelně třeba každých pět let na základě posouzení různých vlivů, které jsou jak demografické, tak ekonomické, které v hospodářství máme, vrátit k tomu stanovení věku odchodu do důchodu,“ poznamenala Chalánková.

Ekonom: Jde jen o změnu parametru

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek označil návrh se změnou věkové hranice za racionální. Přesto jisté „ale“ zmínil.

„Problém je spíše v tom, že jde o jednu dílčí změnu parametru průběžného financování, nikoli o systémové řešení celé té penzijní problematiky, kterou se prakticky dvě desetiletí snažíme v České republice neúspěšně vyřešit,“ uvedl Marek.

Podle něj je potřeba, aby současná generace přispívala nejen na současné penze, ale aby si i sama víc spořila na svůj důchod.

Důchodová komise se dohodla také na tom, že by manželé a partneři měli společný základ pro vypočítání důchodu. David Marek si myslí, že to je rozumný a správný plán.

„Ženy jsou zpravidla doma, vydělávají méně, a pokud náhodou dojde k nějaké rozepři a následně rozvodu, potom na tom ženy tratí na poklesu svých penzí v budoucnosti,“ podotkl Marek.

Návrh údajně nebude mít žádný dopad na veřejné finance, protože půjde jen o přerozdělení peněz.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme