Problémem fotbalového MS 2022 může být doprava, teploty pořadatelé zkrotí

Rozhodnutí pořádat v Kataru fotbalové MS v roce 2022 je stále kontroverzní. Nejčastěji mluví o korupci při samotné volbě nebo vysokých teplotách, které budou degradovat kvalitu fotbalového svátku. Samotní Katařané ale šampionát vnímají pragmaticky, jeho největším problémem může být doprava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na jednom z fotbalových stadionů pro MS 2022 jsou už nyní v plném proudu

Práce na jednom z fotbalových stadionů pro MS 2022 jsou už nyní v plném proudu | Foto: Michal Jurman

„Hráli jsme dva zápasy, a když se zapne klimatizace, je to neuvěřitelné. Venku je 36 stupňů, uvnitř 24. Střecha je speciálně konstruovaná, takže klima na stadionu je perfektní, málem se tam nedá sedět v tričku, na lavičku jsme brali bundy,“ popisuje český trenér katarského Al-Ahli Milan Máčala konkrétní zkušenosti se stavebními zázraky, kterých jsou Katařané schopni.

Dauhá připomíná jednou obrovské staveniště, kolem silnice se tísní desítky až stovky v helmách schovaných dělníků všech národností, které se snaží sen o prvním fotbalovém mistrovství světa v arabském světa přenést už nyní v realitu.

Kdyby se šampionát konal v prosinci, počasí by rozhodně nebylo nějakým zásadním problémem. Teploty stoupají zhruba k 26 stupňům, navíc na každém kroku hřmí klimatizace. Horší by byl šampionát samozřejmě na jaře nebo v letních měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na přípravy fotbalového MS v roce 2022 sledoval v Kataru, společně s Milanem Máčalou a Vladimírem Weissem, reportér ČRo Michal Jurman

„Červenec a srpen jsou dva nejhorší měsíce, kdy je to fakt nesnesitelné. Kdyby to bylo v těchto měsících, bylo by to těžší,“ přemýšlí slovenský reprezentant Vladimír Weiss mladší, který už téměř rok hraje za místní tým Lekhwiya SC.

„Snaží se termín změnit, aby to bylo pro diváka lepší. Kdyby se to nepodařilo, myslím, že se jim podaří udělat zápasy tak, aby se MS dalo dohrát,“ zůstává optimistický Weiss.

Do fotbalu se dávají v Kataru velké peníze a vidět to je nejen na klubové úrovni, ale už i u reprezentace, která před dvěma týdny vyhrála letošní ročník prestižního arabského Gulf Cupu.

Katarský sport se překotně rozvíjí, už pracuje i s vlastní mládeží

Číst článek

Největší problém ale souvisí podle Máčaly s tím, že půjde za osm let o první šampionát uspořádaný v jednom jediném městě. „Nejvíc bych se obával kolapsu dopravy. Nevím, jestli doprava, kterou chystají, všechny ty dubajské vláčky, možná něco pod zemí, všechno utáhne.“

Už nedávno ukončené mistrovství světa v plavání jasně ukázalo, že doprava je aktuálně největší slabinou Dauhá. Poskakování v zácpách od semaforu k semaforu má ale být brzy minulostí.

„Teď je problém, ale budou stadiony, kam se bude dát dostat lodí. Budou taxíky – malé lodičky, které budou zajišťovat dopravu na stadion,“ prozrazuje slovenský záložník Vladimír Weiss něco málo z informací z nedávné návštěvy v organizačním centru nadcházejícího šampionátu.

Vladimír Weiss (vpravo) žije v Dauhá s rodinou i slovenskými kamarády | Foto: Michal Jurman

Zatímco na půdě FIFA už nějaký ten pátek doutná spor ohledně údajné korupce při volbě pořadatelství šampionátů v Rusku a Kataru, konkrétně v perském emirátu, berou podobné úvahy spíše s přezíravým úsměvem.

„K tématu korupce jsem se ještě nedostal,“ říká Weis. „Vůbec se tu o tom nemluví. Nebude se tu protestovat nebo stávkovat proti MS, fotbal je dominantní sport, lidé přijdou, to se nedá zastavit,“ je přesvědčen Milan Máčala.

Katar sám o sobě rozhodně nepochybuje. Možná je to onou všudypřítomnou klimatizací, ale Katařané přistupují k pořádání fotbalového MS s chladnou hlavou a ryze pragmaticky. A už nyní nepochybují o tom, že půjde o nejlepší šampionát v historii.

Fotbal je v Kataru sport číslo jedna, hraje se na každém volném plácku | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme