Většinu středních škol v regionu čeká jednotné přijímací řízení

14. prosinec 2014

Žáky základních škol s ambicemi dalšího studia na střední škole čeká významná změna. Karlovarský kraj se totiž přihlásil do celostátního pilotního projektu ministerstva školství, který mění přijímací řízení na střední školy.

Do projektu se zapojilo 26 středních škol zřizovaných Karlovarským krajem s výjimkou Středního odborného učiliště Toužim a Odborného učiliště v Horním Slavkově, kde nenabízejí maturitní obory, dále tři soukromé školy a jedna škola zřizovaná obcí.

V rámci přijímacího řízení se uchazeči podrobí centrálně zadávaným jednotným testům z českého jazyka a matematiky. „Dosud využívané testy od společnosti Scio budou od příštího roku nahrazeny jednotnými testy od CERMATu – Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Jednotné testy z češtiny a matematiky CERMAT na jaře příštího roku rozešle do všech zapojených škol, po vyplnění testů uchazeči je pak jejich ředitelé odešlou zpět k hodnocení a od CERMATu následně dostanou výsledky s doporučením.

„Celková váha testů v přijímacím řízení je stanovena na 60 procent u gymnázií, u ostatních středních škol pak na 50 procent. Ve zbylých případech je zohledněn prospěch žáků za poslední dva roky školní docházky a dalších skutečnosti, které osvědčují schopnosti, vědomosti a zájmy uchazečů, například účast ve školních soutěžích,“ upřesnil Václav Sloup.

Testování uchazečů do čtyřletých oborů proběhne 15. dubna 2015, o den později testy projdou žáci hlásící se ke studiu šesti a osmiletých oborů gymnázií.

„Je nezbytné, aby základní školy o těchto změnách průběžně informovaly žáky i jejich rodiče. Doporučuji sledovat i web ministerstva školství, kde jsou zveřejněny nové formuláře přihlášek ke studiu na střední škole,“ dodal náměstek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio