Projekt Příběhy bezpráví je v ohrožení, přišel o miliony korun z evropských fondů

Budoucnost vzdělávacího projektu Příběhy bezpráví je nejistá. Víc než deset let se jeho autoři snaží vzbudit zájem mladých lidí o nedávnou historii. Teď ale projekt bojuje o přežití. Dotace z evropského operačního fondu končí. Toto téma včera vzbudilo rozruch i ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách

Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách | Foto: Standa Soukup

Během diskuse o výuce moderních dějin na školách se ozvala komunistická poslankyně Marta Semelová. Příběhy bezpráví, které se věnují vzdělávání žáků základních a středních škol s důrazem na období komunistického Československa, podle ní žáky matou.

„Možná, že by bylo dobře v programu opravdu pokračovat a příběhy bezpráví dělat zase z této nové společnosti, která tady je. Ukazovat příběhy bezpráví, které se dějí teď, tady, za těch 25 let, kdy jsou lidi bez práce, kdy jsou lidi na ulici, protože nemají na bydlení, na zdravotnictví, na léky,“ řekla poslankyně KSČM.

Na její výrok ihned reagovala Miroslava Němcová z ODS:

„Rozumím tomu, že paní poslankyně Semelová cokoliv potřebuje obrátit, tak obrátí způsobem, který nám tady předvedla, ale nikdy u myslících lidí, kteří vědí, v jakém marasmu jsme žili v době, kdy vládla z ústavy privilegovaně její strana,“ reagovala na výrok Semelové Miroslava Němcová z ODS.

Marta Semelová (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec

Ostrými výroky se Marta Semelová proslavila už několikrát, naposledy letos zpochybnila justiční vraždu Milady Horákové.

Poznání minulosti ovlivňuje vnímání současnosti

„Bez toho, že mladí lidé budou znát nedávnou minulost, která tolik ovlivňuje současnost, tak nemohou porozumět současnosti. To za prvé. A za druhé, nesrovnávejme nesrovnatelné,“ dodává k tomu Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni, jeden z autorů Příběhů bezpráví.

Projekt vznikl jako reakce na často nekvalitní a nedostatečnou výuku moderních dějin na základních a středních školách. Studenti se v jeho rámci mohli věnovat i vlastnímu bádání, třeba rozhovorům s pamětníky a podobně.

Nejasná je ale budoucnost Příběhů bezpráví. Přišly totiž o peníze z evropského operačního fondu.

„Pokračujeme, ale pokud se situace nezlepší, tak je naprosto zřejmé, že rozsah aktivit budeme muset omezit,“ říká Strachota.

„Jen připomínám, že například v listopadu do měsíce filmu na školách se zapojilo 700 škol. Materiály Příběhů bezpráví používá 2100 českých škol, takže ten projekt je tím pádem mimo jiné náročný na financování,“ uvedl Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni.

Roční náklady na Příběhy bezpráví jsou kolem čtyř milionů korun.

Eva Rajlichová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme