Podle Vaclíka chybí Spartě i Plzni ligové zápasy, kde by musely hrát pod tlakem

Český fotbal zažívá po čtyřech letech znovu slabou sezonu v pohárové Evropě. Skupinovou fázi hrál jen jeden český tým a na jaře už v tom pokračovat nebude, to je po porážce Sparty v Bernu jisté. Vzdálila se kvůli tomu i vidina přímého postupu českého šampióna do bohaté Ligy mistrů. V souboji o tohle privilegium je velkým soupeřem Česka právě Švýcarsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý brankář pražské Sparty Tomáš Vaclík vychytal v dresu Basileje první čisté konto v Lize mistrů proti Liverpoolu

Bývalý brankář pražské Sparty Tomáš Vaclík vychytal v dresu Basileje první čisté konto v Lize mistrů proti Liverpoolu | Zdroj: Reuters

„Bern byl efektivnější a asi i šťastnější, když skupinu rozhodne penalta a ještě v 80. minutě. Ve druhé půli si Young Boys za vítězstvím ale tvrdě šli, byli lepší.“

Takové příčiny vyřazení nedávno ještě svého klubu viděl přímo z tribuny na stadionu v Bernu Tomáš Vaclík, od léta už brankář švýcarského mistra z nedaleké Basileje, která na rozdíl od Sparty v Bernu uhrála v úterý potřebnou remízu v Liverpoolu a postoupila do osmifinále Ligy mistrů, což je další nepříjemnost pro český fotbal v souboji s tím švýcarským.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý brankář Sparty Tomáš Vaclík se zamyslel nad tím, co chybí českým klubům ve srovnání se švýcarskými konkurenty v boji o koeficient

Vystoupení českých klubů v Evropě bylo po vyřazení Plzně, Liberce i Mladé Boleslavi už v předkole Evropské ligy slabé. Sparta ho účastí ve skupině aspoň trochu zachránila a jejího trenéra to podnítilo ke shovívavému hodnocení podzimu.

„Podzim nevidím jako neúspěšný. Prvotní cíl byl dostat se do skupiny Ligy mistrů, to se nám nepodařilo. Nicméně jsme zvládli postup z kvalifikace Evropské ligy, kde jsme sehráli velmi důstojnou roli, nejenom co se týče bodového zisku, ale ve většině zápasů i díky předvedené hře,“ sumíroval Vítězslav Lavička.

„Potřebujeme se zlepšit v zápasech, ve kterých rozhodují detaily, kdy záleží, zda šanci proměníte, nebo neproměníte. To je herní prvek, kde máme co zlepšovat,“ připustil Vítězslav Lavička.

Jenže teď si to budou moci sparťané půl roku cvičit jen v domácí lize, kde při šestnácti účastnících hrají za rok málo zápasů náročností srovnatelných s těmi mezinárodními. A právě to je podle Tomáše Vaclíka hlavní nevýhoda českých klubů při měření s těmi švýcarskými, se kterými by se chtěly a mohly srovnávat.

„Prostředky jsou samozřejmě jiné, ale Česko by se chtělo se Švýcarskem srovnávat. Něco by se s tím mělo udělat, protože když Sparta nebo Plzeň hrají například s Hradcem, tak je to jenom o tom, kolik nastřílejí branek,“ vysvětluje Tomáš Vaclík.

„Nemusí hrát celý zápas pod tlakem, něco dokazovat a vymáčknout ze sebe maximum, což se nám ve Švýcarsku snad ještě nestalo, že bychom odehráli zápas, kde by na nás soupeř nevystřelil nebo si nevytvořil nějaké šance,“ srovnává reprezentační dvojka.

Menší počet týmů v lize = více vyrovnaných utkání

Basilej při menším počtu účastníků švýcarské soutěže odehraje s FC Curych nebo YougBoys Bern za sezonu ne dvě, ale čtyři ligová utkání evropské kvality. I to Vaclíkovu týmu pomohlo vyřadit v Lize mistrů Liverpool, a jemu samotnému to vyneslo dokonce nominaci respektovaného serveru goal.com do nejlepší jedenáctky skupinové fáze Champions League.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme