Obaly potravin a jídelní lístky v restauracích musí uvádět alergeny

Restaurace musí od dnešního dne uvádět na jídelních lístcích alergeny v podávaném jídle. Nařízení Evropské unie ale platí i pro stánkaře s rychlým občerstvením nebo třeba školní jídelny. Mění se také obaly potravin, text na nich teď bude větší a přehlednější. Pro pohostinství je to největší změna v zákonech za posledních deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Větší písmenka na etiketách, zvýrazněné informace o alergenech nebo třeba datum trvanlivosti, tak vypadá nová podoba obalů potravin. Ode dneška firmy musí tisknout hned několik povinných údajů u svých výrobků.

„Všechno musí být napsáno písmem, které nebude menší než 1,2 mm, což je dnes častá výtka starších lidí nebo lidí se zhoršeným zrakem. Nařizuje mimo jiné informace o složení, návodu k použití a tak dále,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obaly potravin se kvůli nařízením Evropské unie mění, text bude větší a přehlednější. Více zjišťovala Zuzana Švejdová

U masa se zákazníci například dozvědí, kde bylo zvíře chované a poražené. Na obalech jsou nově i informace o tom, jestli výrobce použil palmový nebo slunečnicový olej. Na některé typy výrobků se ale větší text nevejde.

Firmy to řeší tak, že zrušily vícejazyčné etikety nebo na výrobek přilepují rozkládací leták. Potraviny se starým značením ale z pultů nezmizí. Než se vyprodají, zůstanou v regálech podle odhadů klidně i dva roky.

Změnu ale už ode dneška poznají zákazníci v restauracích. Jejich majitelé nově musí upozorňovat na alergeny v jídle.

„To, co musí být uvedeno v jídelním lístku je to, že obsluha na vyžádání zákazníka je schopna předložit informaci o obsahu alergenů v pokrmu. Je na provozovatelích, jestli to dají na nějakou vývěsní ceduli, jako třeba fastfoody rovnou k jídlu.“

„Nebo do jídelního lístku, anebo budou mít seznam pokrmů, kde bude tato informace písemně uvedena,“ vysvětluje, jak se novinka projeví v praxi, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Alergeny | Foto: Český rozhlas

„Správně by měly být informace o alergenech na vyžádání, měl by je dostat každý, kdo se o to zajímá nebo kdo je na něco alergický. Když se zeptá obsluhy, tak by to měla automaticky obsluha vědět nebo přinést složení jídla,“ popisuje majitel jedné pražské restaurace.

Novinka platí i pro fastfoody nebo třeba školní jídelny.

„Alergeny by měly být uvedeny v jídelních lístcích. Měla by tam být samozřejmě vysvětlivka veškerých alergenů. My je uvedeme na skleněných tabulích, kde máme jídlo v naší provozovně vlastně napsané,“ popisuje šéfkuchař jedné z jídelen v centru Prahy, kde mají seznam alergenů napsaný u každého jídla zvlášť.

Nařízení stanovilo 14 nejčastějších alergenů. Pro začátek to podle Jitky Dlabajové ze Společnosti pro bezlepkovou dietu stačí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejčastějších alergenech mluví Jitka Dlabajová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu

„Dobré je, že se vůbec někdo začal alergeny zabývat a že tam jsou alespoň tyto. Lidé ale mohou mít alergie i na jiné potraviny.“Stánky, kavárny i hostince dnes procházeli reportéři Českého rozhlasu.

„V jídelních lístcích se nejčastěji objevila nová stránka se seznamem značek jednotlivých alergenů. V lahůdkářství přidali k pultíku s chlebíčky cedulky s upozorněním, v pekárně měli alergeny vypsané na papíře u prodavačky. Informace o alergenech ukazují také informační tabule v menze Masarykovy univerzity v Bohunicích,“ hlásila krátce po poledni brněnská reportérka Martina Pelcová.

O něco méně je podle ní vzorová situace na brněnských vánočních trzích, kde brigádníci na stáncích většinou o nařízení nic neví.

„Ale i tam jsem narazila na stánek s vánočními punči, který měl v nabídce vyznačený nápoj, který obsahoval smetanu, číslem sedm, připadajícím na mléko,“ dodává Pelcová.

V cukrárně v Jihlavě se zastavil reportér Daniel Zach: „Ptal jsem se na seznam alergenů a obsluhující slečny jsem tím hodně překvapil. O tom, že ode dneška musí označovat cukrovinky nebo chlebíčky podle toho, které látky jsou škodlivé pro alergiky, vůbec nevěděly.“

Za nedodržení hrozí majitelům provozoven i několikamilionová pokuta.

Jaroslav Gavenda, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme