Na zámku v Zákupech rekonstruují adventní období v době Habsburků

Jak se slavily Vánoce u Habsburků, mohou zjistit návštěvníci zámku v Zákupech na Českolipsku. Každý víkend, až do Vánoc, tam probíhají adventní prohlídky. Lidé se například dozví třeba i to, že se dárky kdysi nebalily nebo, že ozdobený stromek není českou tradicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárky pod habsburským vánočním stromkem

Dárky pod habsburským vánočním stromkem | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Adventní prohlídky zámku v Zákupech se týkají malého okruhu. Podle kastelána zámku Petra Weisse měla i císařská rodina svůj vánoční stromeček.

„Bylo to za vlády císaře Františka I. K Habsburkům se přivdala vévodkyně Marie Henrietta, která pocházela z Německa. Tam se zrodila ta tradice vánočních stromků a pak se to rozšířilo do celé monarchie."

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámku v Zákupech na Českolipsku ukazuje, jak vypadaly Vánoce za Habsburků. Informace zná redaktor ČRo Tomáš Mařas

Vánoční stromek je v každé místnosti zákupského zámku. Pokaždé je ale jiný. V jedné je například ozdobený ručně vyráběnými háčkovanými ozdobami.

„Každá místnost má jiné povídání. Tu a tam se dostane prostor i tomu lidovému prostředí."

V jedné z místností jsou na stromku ozdoby skleněné, které tvarem připomínají vejce.

„Trochu to může připomínat fabergého vejce. My jsme si tady trochu připomněli i carské vánoce v Rusku. Proto tu nechybí ani samovar."

Zákupský zámek byl letním sídlem

Zákupský zámek Vánoce nikdy nezažil. Ten byl totiž letním sídlem. Prohlídky připomínají, jak asi mohly vypadat v hlavním panovnickém sídle. V další z místností je stromek. Celé to působí hodně historicky. Mohou za to i dárky, které jsou pod ním.

„Přišli jsme do rohového salonu císaře, kde si připomínáme opravdu nadílku u Habsburků. Máme tady poctivý smrček. Ten je ozdobený koníky ze dřeva, bubínky, vojáčky."

Dárky pod stromečkem nejsou zabalené. Podle kastelána Petra Weisse je tato tradice pozdější: „Ten zvyk přišel z Ameriky a u nás se ujímal za první republiky."

Na zámku tak zcela výjimečně se v prosinci nemluví o historii zámku, ale spíše o historii Vánoc nejen v Zákupech, ale i v Evropě.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme