Irbílská citadela leží na dostřel džihádistů z IS. Opravovali ji i Češi

Kvůli organizaci Islámský stát zemřely v Sýrii a Iráku už tisíce lidí. Džihádisté ale záměrně pustoší i kulturní dědictví těchto zemí. Přibývá zpráv o demolici křesťanských i muslimských památek, plenění muzeí a rozbíjení starověkých soch. V iráckém Mosulu srovnali extremisté se zemí hrobku proroka Jonáše a na dostřel mají například i citadelu v Irbílu zapsanou na seznam Unesco. Na její rekonstrukci se přitom v minulých letech podíleli i Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdská vlajka pod erbílskou citadelou

Kurdská vlajka pod erbílskou citadelou | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme svědky bezprecedentních kulturních čistek, vymazávání a plenění historické paměti. Sledujeme cílenou destrukci nenahraditelných staveb,“ prohlásila šéfka organizace UNESCO Irina Bokova na irbílské citadele a pokračovala:

„Extremisté útočí na jednotlivé skupiny lidí na základě jejich identity. Záchrana irácké minulosti je proto zároveň záchranou budoucnosti této země.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Irbílská citadela - památka UNESCO - je na dostřel Islámského státu. Rekonstruovat ji pomáhali také Češi. Reportáž natočil Štěpán Macháček

Bokova mluvila o irácké budoucnosti, přítomným místním politikům ale v tu chvíli ležela na srdci především budoucnost kurdská.

V proslovech zaznělo i poděkování České republice. Čeští archeologové a stavebníci totiž významně k celému dílu přispěli.

„Citadela je památkou číslo jedna iráckého Kurdistánu. Její logo je vidět na všech významných dokumentech a zdůrazňuje se ve všech turistických průvodcích. Pro Kurdy má velký symbolický význam a jako památka je sama o sobě neobyčejně významná,“ říká docent Karel Nováček, český archeolog, který s iráckým Kurdistánem spojil několik let života.

V citadele už nikdo bydlet nebude

Citadela vyrůstá jako široko daleko jediný kopec ze středu jinak celkem nevzhledného a plochého Irbílu. Byla jedním z center starověké Asyrské říše a údajně je to nejdéle souvisle osídlené místo na světě.

O tento primát ale citadela paradoxně současnou rekonstrukcí přišla. Úřady přesunuly chudinské obyvatelstvo zdejších zchátralých domů do nových obydlí. Do zrekonstruovaných staveb se už nevrátí.

„Slovo citadela není vlastně užito správně. Citadela je v pravém slova smyslu městský hrad, zatímco toto je celá městská čtvrť čítající více než 500 domů na ploše 10 hektarů,“ upřesňuje charakter místa český archeolog.

Češi zachránili i irbílský minaret

„My jsme začali v roce 2006 úplně prvním archeologickým průzkumem citadely, před námi žádná archeologie na citadele prováděná nebyla. Teprve potom v roce 2011 se přistoupilo k selektivním opravám jednotlivých domů v rámci tehdy již vysídlené citadely,“ dodává docent Karel Nováček.

Čeští stavebníci na citadele zrekonstruovali historický dům Fátiha Čelebího. Zachránili také další ikonu Irbílu - naklánějící se cihlový minaret Čoli z 12. století. Teď usilují o to, aby se opravený Čelebího dům stal jakýmsi českým centrem v Kurdistánu.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme