Klimatická konference v Limě skončila o dva dny později. Dohodu označují kritici za bezzubou

Zástupci 190 zemí se v peruánské Limě nakonec shodly na boji proti globálním změnám podnebí. Už dvacátý klimatický summit OSN se přitom protáhl o dva dny. Výsledkem je takzvaná Limská výzva - má být základem pro velkou smlouvu, které má dosáhnout schůzka příští rok v Paříži. Nevládní organizace ale dohodu, dosaženou až nad nedělním ránem, kritizují jako nedostatečnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Limě se protáhla o dva dny

Klimatická konference v Limě se protáhla o dva dny | Zdroj: Reuters

Země mají podle návrhu do konce března 2015 poslat do OSN závazek snížení emisí skleníkových plynů.

Dohodu oznámil viditelně unavený peruánský ministr životního prostředí Manuel Pulgar Vidal, který konferenci, zasedající na vojenské základně v Limě, předsedal.

Základní spor zůstal - rozvinuté země chtějí, aby emise omezily víc i ty chudší, jako třeba Čína. Ty to odmítají a požadují od Západu, aby se víc podílel na odstraňování následků klimatických změn jako zhoršující se sucha, povodně či stoupající hladiny moří.

„Je to velmi slabá dohoda. Země se shodly jen na tom, že dobrovolně předají nápady, jak chtějí snížit emise," kritizuje šéfka klimatického programu Světového přírodního fondu Sam Smithová.

Dobrovolné návrhy podle ní nezaručí, že se lidstvu podaří omezit změny klimatu. Jednání v Paříži podle ní budou velmi těžká.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme