Česko pravděpodobně nebude vést Konfederaci záložních důstojníků CIOR

Česká republika měla šanci získat prezidentský post ve vojenské organizaci CIOR, která úzce spolupracuje se Severoatlantickou aliancí. Ministerstvo obrany ale českou kandidaturu nepodpořilo a to i přesto, že ostatní země se na obsazení místa mezi roky 2016 a 2018 Českou republikou dohodly. Stanovisko resortu obrany je přitom klíčové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO - ČR

NATO - ČR | Foto: Úřad vlády ČR

K tomu, aby český zástupce mohl šéfovat Konfederaci záložních důstojníků CIOR, musí s kandidaturou souhlasit ministerstvo obrany.

Asociace záložních brigád, která je členem organizace CIOR, vybrala na post generála a někdejšího ministra obrany Miroslava Kostelku. Ten nominaci předběžně přijal. Podle něj se ale organizaci CIOR nelíbí stanovisko české armády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci mluvila s Miroslavem Kostelkou i dalšími Eliška Malínská

„Jsem informován, že možná se bude snažit to ještě změnit. Dokonce jsou informace, že by mohli nějakým způsobem i finančně podpořit prezidentství. Já osobně bych to považoval za ostudu České republiky a tohohle bych se nezúčastnil.“

Právě otázka peněz je ale důvodem, proč ministerstvo obrany nechce, aby CIOR vedl český zástupce.

„Tato organizace není přímo součástí NATO, s kandidaturou jsou navíc spojené náklady přesahující 10 milionů korun a právní systém neumožňuje tyto finance poskytnout například formou dotace,“ vysvětlil mluvčí resortu Petr Medek.

Jedna země v čele dvou organizací

CIOR je výbor, který se zabývá přípravou, vzděláváním a použitím vojenských záloh. Přímo pod NATO nespadá, funguje ale ve spolupráci s Výborem národních záložních sil - NRFC. Ten už pod Severoatlantickou alianci patří.

Česká republika dostala šanci vést i NRFC, kde už ministerstvo kandidaturu podpořilo.

„Důvodem je to, že tak můžeme získat další zkušenosti v oblasti výcviku a příprav záloh v době, kdy armáda zavádí koncepci aktivní zálohy ozbrojených sil. Tato organizace je navíc poradním orgánem Vojenského výboru NATO a je navíc jedinou mezinárodní organizací v oblasti záloh,“ řekl Petr Medek.

Jenže právě tady může vzniknout problém. Oběma organizacím by totiž měla šéfovat stejná země. Mluví o tom memorandum, které mezi sebou NRFC a CIOR mají.

Arnošt Líbezný z Asociace záložních brigád má za to, že Česká republika nabídla jen poloviční řešení. Vzhledem k provázanosti výboru a konfederace je proto vedou lidé ze stejné země, očekává se totiž, že budou mít stejnou politiku.

„Jestli nedojde k změně memoranda a jestli se nedohodnou na dalším fungování tohoto systému, tak se může stát, že třeba ani to NRFC nebude,“ upozornil.

O vedení v obou organizacích se bude rozhodovat na začátku příštího roku.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme