Potratová pilulka je na českém trhu půl roku. Využily ji stovky žen

Už půl roku mohou ženy v Česku ukončit těhotenství pomocí potratové pilulky. Odhadem tuto formu miniinterupce u lékaře zvolily stovky těhotných. Zatím neměly větší komplikace, někteří odborníci ale před metodou stále varují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilulky. Ilustrační foto

Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Přesné statistiky, kolik žen se rozhodlo pro potratovou pilulku, zatím neexistují. Státní ústav pro kontrolu léčiv udává jen počty preparátů, které od poloviny června distributoři dovezli do zdravotnických zařízení.

Každý měsíc jich bylo průměrně 400. I když tedy nejde přímo o spotřebu, je evidentní, že se ženy o pilulky zajímají. Přerušit graviditu mohou tímto způsobem do devátého týdne těhotenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výhody i nevýhody, které může potratová pilulka ženám přinést, se odborníků ptala Petra Benešová

„Je to možnost třeba pro ty, které si chtějí rozhodnout více samy o sobě a nechtějí mít pocit, že jsou v rukou lékaře. Rozhodně je to ale metoda, která může mít komplikace,“ řekl Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Metoda je šetrnější než klasická mininterrupce, ale může mít i rizika. Dokazuje to i celosvětové srovnání.

„Procento komplikací u chirurgického ukončení těhotenství tam bylo citováno asi 5 procent a při medicínském asi 20 procent. U nás je to krátkou dobu na trhu, takže jsem zatím neměl reference o závažných komplikacích.“

Potratová pilulka | Foto: Český rozhlas

Podle Marka Lubuškého z olomoucké porodnicko-gynekologické kliniky je pilulka proti klasické chirurgické interrupci výhodnější v tom, že není nutná anestezie. Má to ale i své nevýhody.

„Zákrok může trvat delší dobu a nikdy nelze spolehlivě zajistit, že nebude nutné provést i chirurgickou revizi dutiny děložní,“ vysvětlil.

Vliv na psychiku

Laura Janáčková z pražského Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice říká, že pilulka ženy méně stresuje.

„První průzkumy, které byly dělány v České republice, ukázaly, že ženy ji vidí jako bezpečnější. Stejně tak se očekává, že bude zkrácena doba psychické rehabilitace, tudíž i snížený postinterrupční syndrom.“

Gynekolog Zlatko Pastor má ale jiný názor. „Při farmakologickém potratu je konfrontována s celým procesem uměle vyvolaného potratu, který může trvat hodiny, ale může trvat i dny a je to velmi nepříjemné.“

Pilulku předepisují pouze zdravotnická lůžková zařízení. Pokud se žena k potratu rozhodne, platí si léky sama. Cena je od tří do pěti tisíc korun.

Potratová pilulka je už od 90. let povolena například ve Francii, Velké Británii nebo Švédsku. Česko se tak stalo 25. evropskou zemí, kde se vedle chirurgického zákroku používají i šetrnější metody.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme