Na zvěřinové speciality bude lákat český pavilon na výstavě EXPO 2015 v Miláně

O přízeň návštěvníků světové výstavy EXPO 2015 v Miláně se bude ucházet i česká kuchyně. Vzhledem k tématu - Uživit planetu, energie pro život - bude gastronomie hrát na výstavě ještě větší roli než obvykle. Organizátoři očekávají, že EXPO přivede do Milána 20 milionů návštěvníků, většina z nich budou Italové. Tradiční českou kuchyni jim představí restaurace společnosti Artea-IGC, která vyhrála výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srnčí hřbet nebo kýta na divoko

Srnčí hřbet nebo kýta na divoko | Foto: Czech Specials

„Uprostřed budou dva pulty, to bude přípravna. Na jedné straně bude mytí bílého a černého nádobí a vedle dveří bude výdej. Prostor je absolutně nedostačující, ale budeme si s tím muset poradit,“ obhlížel si Bohumil Bochňák v českém pavilóně na EXPO v Miláně místo, kde budou kralovat jeho kuchaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české gastronomii nabízené na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně natáčel redaktor Jaroslav Skalický

„Jen tak něčím překvapit Itala, je těžké. Proto jsme přišli se zvěřinovou kuchyní. Věřím, že tu budeme ojedinělí,“ dodává.

Lahůdky z připravovaného jídelního lístku EXPa je možné ochutnat v domovské restauraci společnosti Artea-IGC na Konopišti.

„Připravujeme tradiční českou kuchyni, jako je svíčková nebo knedlo zelo vepřo v upravené formě dnešní moderní gastronomii i přizpůsobené italským návykům stravování. Ne deset knedlíků, ale spíš takové degustační porce. Chceme nabídnout zvěřinové pokrmy. O jednom jídle máme učiněn naprosto jasný názor – mělo by tam být srnčí na šípkové omáčce s knedlíkem. Je to neobvyklý a ryze český pokrm,“ uvádí Bochňák.

Podle něj se zvěřina v Itálii jí, populární je hlavně na severu země, na úpatí Alp:

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

„I myslivost je v této části známá. Zajímavé je, že Italové nerozlišují daňky, srnce a jelena. A také to, že k masu dělají omáčky. Tím, že je ve zvěřině velmi nízký obsah tuku, může být při některých úpravách sušší, proto se k ní dávají omáčky. Populární jsou brusinkové omáčky, ze sušených švestek a další.“

Na výstavě se bude nabízet cizincům méně známá kulajda. „O tom světové výstavy jsou. Lidé přicházejí, aby něco poznali, viděli a ozkoušeli. Právě těmto hostům chceme ukázat českou gastronomii,“ připomíná Bochňák.

Světová výstava EXPO 2015 v Miláně začne 1. května a potrvá šest měsíců.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme