Vládní strategie pro boj s korupcí? Jenom kompromisy, které vyhoví hlavně politikům, říká Transparency International

15. prosinec 2014

Od roku 1999 vzniklo už pět vládních strategií pro boj s korupcí. Tu poslední z nich dnes projedná vláda.

Adresuje v ní výkonnou a nezávislou exekutivu, otevřený přístup k informacím, hospodárné nakládání s majetkem státu a rozvoj občanské společnosti.

„Například služební zákon je ukázkou toho, že se vždy najde kompromis, který vyhovuje zejména politikům,“ řekl v našem vysílání ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

Podle něj jde ale jen o další promarněnou příležitost skutečně odpolitizovat a profesionalizovat státní správu.

Podobně Ondráčka vidí i návrh zákona o státním zastupitelství. „Hrozí, že velmi silně posílí vliv ministerstva nad obsazováním pozic uvnitř zastupitelství.“

„Je dobře, že vláda nějakou strategii vůbec promýšlí a je dobře, že to ministr Dienstbier zvedl a vládě předložil,“ dodal ředitel protikorupční organizace.

Ten sice vítá veřejná majetková přiznání politiků, ale v případě lidí, kteří vstupují z podnikatelského prostředí, je každý zákon krátký, tvrdí Ondráčka.

„Na to musí fungovat velmi tvrdá veřejná kontrola, role médií, nevládních organizací a dalších, kteří budou sledovat každý konkrétní krok, jestli střet zájmů, který tam přítomen je, není zneužit.“

Ústřední je společenská změna mravního klimatu, jenom zákonné úpravy problém nevyřeší.

„Potřebujeme pracovat na tom, aby se korupce nevyplácela, aby ji lidé odsuzovali, a ty, kteří se na ní podílí, takové jednání vyřazovalo ze slušné společnosti. Musíme pracovat na tom, aby lidé měli ke korupci velmi vysokou rezistenci a nebrali ji jako normu,“ vyzval David Ondráčka.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.