Energetická koncepce počítá s dostavbou tří jaderných reaktorů. Kdo je zaplatí?

Není důvod, proč odkládat schválení státní energetické koncepce, tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Na koncepci se odborně pracuje už pět let, přičemž schvalovací proces trvá dva roky. „Další připomínky k ní nebudou,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu moderátorce Karolíně Koubové.

Státní energetická koncepce byla předána vládě. „V tuto chvíli je na premiérovi, kdy přijde na program,“ popisuje Pavel Šolc a připomíná, že není důvod k jakýmkoliv odkladům. „Všechny schvalovací procesy jsou hotovy a námitky byly vypořádány,“ zdůrazňuje.

Dominantním zdrojem elektrické energie by se podle koncepce mělo stát jádro. Z jaderných elektráren bychom měli získávat až 50 %. „Obnovitelné zdroje by měly dosáhnout potenciálu, který naše země nabízí, tedy okolo 25 %,“ pokračuje Pavel Šolc. Energetická koncepce však stále počítá také s uhlím, které však čeká útlum a bude se prioritně využívat pro dodávky tepla.

Čtěte také

Nejdeme proti německému trendu, který se odklání od jaderné energie? „Reflektujeme podmínky, které máme u nás,“ odmítá srovnání s německým příkladem Pavel Šolc a připomíná, že přírodní podmínky našeho západního souseda umožňují využít některé typy obnovitelných zdrojů, které u nás nejsou perspektivní. Německo navíc, jak připomíná, využívá českou energetiku. „Bez českých sítí by nemohlo existovat,“ zdůrazňuje Pavel Šolc.

Energetická koncepce navíc počítá s dostavbou tří jaderných reaktorů – dvou v Dukovanech a jednoho v Temelíně. Kdo to zaplatí? Podle Pavla Šolce máme tři varianty. I o těch mluvil na Radiožurnálu krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio