Kutná hora musí upravit protialkoholní vyhlášku

15. prosinec 2014

Vyhláška upravující pití alkoholu na veřejnosti v Kutné hoře musí doznat změn. Město ji přitom přijalo teprve nedávno. Nedostatky v ní našlo Ministerstvo vnitra.

Ministerstvo připomínkovalo část dokumentu, která povoluje výjimku z vyhlášky. Ta zakazuje pít alkohol na veřejnosti. Podle stávajícího znění ale platí výjimka - a to při akcích, které pořádá nebo spolupořádá město.

V Kutné Hoře jsou to třeba Svatováclavské slavnosti nebo oslavy svátku svaté Barbory. Podle ministerstva se jedná o jasné zvýhodnění radnice oproti podnikatelům.

Město tak zřejmě vyhlášku upraví. Zastupitelé by o tom měli jednat už na své úterní schůzi. Je pravděpodobné, že změnu odsouhlasí. V takovém případě by pak i organizátoři městských akcí nebo těch, které spolupořádá město, museli o výjimku z protialkoholní vyhlášky žádat ve správním řízení.

Kutná Hora přijala protialkoholní vyhlášku kvůli přibývajícím stížnostem na opilce například z řad bezdomovců. Ti často popíjeli na lavičkách v centru města, parcích nebo i v blízkosti škol.

Policisté díky vyhlášce získali několik možností, jak si poradit s opilým člověkem. Mohou mu domluvit, vykázat ho z místa nebo dokonce dočasně zakázat pobyt ve městě. Strážníkům po přijetí vyhlášky klesl počet výjezdů k opilým lidem.

Vyhláška o zákazu pití alkoholu na veřejnosti platí v Kutné Hoře například v městských parcích, okolí škol, dětských hřišť, ale také třeba v části centra města.

autor: Michal Trnka
Spustit audio