Ministerstvo obrany se už po třetí pokusí prodat bývalá kasárna v Karlíně

15. prosinec 2014
Zprávy

Bývalá kasárna v pražském Karlíně budou nejspíš opět k mání. Ministerstvo obrany se jako jejich vlastník rozhodlo je znovu nabídnout k prodeji.

První výběrové řízení zrušil krátce po svém nástupu do funkce současný ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Měl k němu hned dvě zásadní výhrady. Jednak k ceně, kterou vítězná firma Griva Art podnikatelky Ivany Tykač nabídla. 590 milionů korun totiž podle odborníků, které resort oslovil, neodpovídalo reálné ceně objektu. Následně ji proto stanovili na minimálně 620 milionů a 200 tisíc korun. Kromě toho měl Martin Stropnický také podezření, že je vítězná firma propojená i s dalším účastníkem řízení, to se ale nakonec nepotvrdilo.

Ani ve druhém kole k prodeji nedošlo

Ministerstvo stanovilo za objekt minimální kupní cenu (zmíněných 620 milionů a 200 tisíc), jenže tu žádný zájemce už nenabídl. I červencový pokus tak skončil nezdarem. Podle náměstka ministra obrany Jiřího Borkovce to ale není žádná tragédie a kasárna prostě nějaký čas resortu ještě zůstanou.

Z hlediska rozpočtu resortu to není zdrcující položka, ročně totiž přijde správa objektu jen na zhruba 300 tisíc korun. Ty navíc z 90 procent pokryje nájem, který ministerstvu obrany platí policie za pronájem části prostor. I tak se ale chce resort v budoucnu objektu zbavit. Při sněmovních interpelacích to minulý týden znovu potvrdil šéf resortu Martin Stropnický.

Třetí soutěž na prodej kasáren

Kdy bude vyhlášena další soutěž na prodej kasáren Jana Žižky, ministerstvo obrany ještě neví. „V tuto chvíli nebudeme říkat žádné datum. Výběrové řízení na prodej karlínských kasáren ale vypíšeme znovu. Doporučení expertů je takové, že máme s prodejem kasáren počkat, zároveň nemusíme s prodejem pospíchat, protože budova neztrácí na hodnotě. Nálady na údržbu a provoz jsou navíc malé, zhruba 30 tisíc korun měsíčně," uvedl mluvčí Petr Medek.

Tiskový mluvčí také odmítl spekulace, které se na podzim objevily v médiích, a sice že si kasárna Jana Žižky ministerstvo obrany chce nakonec ponechat a předat ho zpět k využívání armádě. Podle něj to není pravda a karlínská kasárna resort prodat chce. Jestli bude minimální kupní cena znovu zmíněných 620 milionů a 200 tisíc korun, ale zatím spekulovat nechtěl.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu