Zentiva přestala vyrábět acylpyrin, kupovat musíme dražší aspirin

Jeden z nejběžnějších léků - acylpyrin - teď v řadě lékáren nedostanete. Firma Zentiva ho totiž přestala vyrábět. Lidé si tak musejí kupovat dovážený aspirin, který je několikrát dražší. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Václava Šebora je ale tento nedostatek jen přechodný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Jan Rosenauer

Výrobu acylpyrinu totiž převzala od Zentivy pardubická firma Herbacos. "Ta pardubická firma je zodpovědná nadále i za jeho distribuci, a protože má ve svém programu, že na vlastní výrobu najede až 1. 1. 2005, tak přesto má podle našich informací dostatečné původní skladové zásoby, aby acylpyrin byl k dispozici," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Pacienti by ale měli počítat s tím, že podobný problém je i u některých dalších léků, které Zentiva přestala vyrábět. Radiožurnálu to řekl prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba

"Bude prostě několikaměsíční propad, je to například Valetol, druhý takový asi velmi běžný lék. Takže zase by měl být zhruba od toho příštího roku, doufáme, k dispozici, s tím že ho bude vyrábět jiná firma, než původní Léčiva."

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme