Tajemství Havlových krátkých kalhot? Pravda je prozaická

18. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Proč měl Václav Havel při své inauguraci na prezidenta v prosinci 1989 krátké kalhoty? Vysvětlení je vcelku banální, ale o to zajímavější: Havlovy kalhoty nebyly krátké, ale příliš povytažené.

Fotky, které k tématu kolují po internetu, pocházejí z vojenské přehlídky, která se k příležitosti uvedení nového prezidenta do úřadu konala. Havel na nich před vojáky vykračuje po nádvoří Pražského hradu v tmavém kabátu a obleku, přičemž nohavice od kalhot mu končí lehce nad kotníky.


Jak dobře si pamatujete rok 1989? Otestujte se!

Tento kuriózní moment Havel později vysvětloval tím, že v daném momentu špatně vyhodnotil situaci a kalhoty si před přehlídkou příliš povytáhl. Jak sám jednou poznamenal, chvíli pak trvalo, než se kalhoty opět usadily zpátky na své místo.

Kdyby se prý vojenská přehlídka konala v minutě čtvrté místo minuty páté, národní mytologie by byla o fámu, že měl při inauguraci krátké kalhoty, ochuzena. Z vyjádření prezidentova spolupracovníka Jana Šolce přitom víme, že zvyk povytahovat si kalhoty měl Havel naučený z vězení, kde tak činil vždy, když po něm bachaři chtěli, aby se upravil.

Čtěte také

Havlovy krátké kalhoty se staly natolik kanonickou záležitostí, že se k nim odkazují i Havlovi příznivci. Ti si každý rok na den Havlových narozenin připomínají prvního polistopadového prezidenta vyhrnutými nohavicemi.

Kalhotový den
autor: ČRo
Spustit audio