I v centru Prahy můžete zajít na pivo, co má říz, prozrazuje Pavel Maurer

28. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

Gastronaut Pavel Maurer se šel projít do centra Prahy a zavzpomínal na studentská léta, kdy stipendium utrácel za pivo. Zázraky se však dějí a i dnes objevil přímo v turistickém centru neturistické hospůdky.

Během Vánoc se nám občas podaří zajít na místa, kam se celý rok nemáme čas podívat. Každé město má svoje náměstí, vánoční trhy nebo romantická zákoutí.

V Olomouci se přátelé potkávají před místním orlojem a radnicí, v New York City se v této době koncentrují lidé na Times Square a nebo si chodí zabruslit doprostřed města na malé kluziště pod slavným Rockefeller Center. V Barceloně zase žije naplno promenáda kolem moře a v Plzni se prodírají davy mezi desítkami stánků na náměstí Republiky.

Praha přímo hýří kouzelnými místy, kam vánoční návštěvníci rádi zavítají. Na Štědrý den se potkávají příznivci Malé Strany pod obloukem Karlova mostu u Čertovky, aby si připili ředěným svařákem. Mladí se líbají u stokrát přemalované Lennonovi zdi a sportovněji založení vyběhnou až na Petřín, aby se jim město mohlo ukázat jako na dlani.

Čtěte také

Pamatuji si, že jsme jako chudí studenti navštěvovali tři nejbližší hospody kolem Celetné ulice, které dnes mají jiná jména a hlavně astronomicky rozdílné ceny. Také si přesně vybavuji, že když jsem dostal měsíční stipendium, které činilo asi 350 korun, chodili jsme s kamarády do restaurace Golem v židovské Maislově ulici.

Vždy jsme si dali o Vánocích stejnou specialitu podniku s názvem Rabínova kapsa. Tehdy to byl vrchol našich gastronomických představ a byly jsme ochotni obětovat asi polovinu „stípka“, takže ta druhá zbyla na pivo. Při průměrné ceně dvě koruny za půllitr to pořád ještě nebylo špatné.

Vánoce, vánoční svátky,

O svátcích jsem oprášil pár starých vzpomínek na Starém Městě. A věřte, že zázraky se dějí i o vánocích. Mezi předraženými turisticky vyladěnými atrakcemi, kde pivo i jídlo stojí padesátkrát víc než před čtvrt stoletím, jsem našel dva fungující podniky, které si zachovaly rozumnou kvalitu i cenu.

Asi mě osvítila nějaká vánoční hvězda štěstí, ale jsou tady stále a stačí si jen dát pozor a mít oči otevřené. Jste jen pár kroků od Staroměstského náměstí, pivo má říz, matesy i utopenci jsou řádně uleželé a atmosféra vás na chvíli vrátí do dob dávno minulých.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio