Korupce v Kosovu podkopává naděje na překonání minulosti

15. prosinec 2014

Pro současné Kosovo je stále tématem číslo jedna mezinárodní uznání ze strany členských zemí OSN. Nezávislost ale zdaleka není všechno. Současné Kosovo má plno problémů. Mladí lidé tam nemají perspektivu a snaží se z nejmladší země Evropy dostat pryč. Kosovo také bylo půl roku bez vlády a funkčních institucí. Velkou deziluzi lidem přináší i nejnovější korupční aféra v evropské justiční misi Eulex. Pro mnohé je to náznak, že se nepodaří všudypřítomnou korupci ze současného Kosova vymýtit.

Nedávno se konal v Prištině přátelské utkání mezi posádkami mise KFOR. Na tom se dají vidět jak pozitivní, tak negativní věci. Na jedné straně to, že bezpečnostní situace v Kosovu je už tak dobrá, že příslušníci mírových sil se můžou obléci do dresů a v klidu si jít zahrát fotbal. Ovšem na druhou stranu i to, že tu Severoatlantická aliance dál vojáky musí mít. Napětí mezi Srby a Albánci je ještě veliké a k incidentu nikdy není daleko.

Důvěrou obyvatel Kosova v to, že bude líp, otřásl jeden skandál v evropské justiční a policejní misi Eulex. Mimo jiné česká žalobkyně Jaroslava Novotná je obviněná z toho, že v Eulexu za peníze zastavila vyšetřování některých důležitých a politicky citlivých případů. Její vyjádření se získat nepodařilo.

Čtěte také

Mluvčí Eulexu Daragana Salomon Nikolič ovšem situaci komentovala takto: „Pokud jde o reputaci mise, tak je důležité, aby se všechno vyšetřilo na právním základě. Pro nás není jednoduché s těmito obviněními zacházet, když jsou jenom v novinách. Jakmile se vše řádně vyšetří, tak se nám jistě podaří opět získat důvěru. Nově jmenovaný šéf mise uvedl, že vůči korupci bude mít nulovou toleranci a na tom se nic nemění," uvedla mluvčí Eulexu v rozhovoru pro západní novináře.

Šéfredaktor deníku Koha Ditore, což je velmi seriozní deník, však uvádí něco trochu jiného. Zdroj sice neodkrývá, ale tvrdí, že novinářovi, který aféru zpracovával, v Eulexu vyhrožovali.

„To je aféra, které přikládáme velký význam. Protože jednak říká něco o největší evropské misi v zahraničí jakožto mezinárodní misi. Na druhou stranu Eulex je zároveň i lokální institucí, která má za úkol starat se o justiční systém Kosova a její činnost tak má přímý dopad na životy jeho obyvatel,“ uvedl šéfredaktor Agron Bajrami.

Mezitím bruselští vyšetřovatelé zjistili, že důležitý dokument, který měl dokazovat korupční jednání žalobců Eulexu, záhadně zmizel. To dál otřásá důvěru obyvatel Kosova v evropskou misi.

Čtěte také

Emily O'Reillyová, kterou vyšetřením případu pověřil Evropský parlament, ve své zprávě uvádí, že ani Eulex, ani Evropská služba pro vnější činnost EU nemají kopii dokumentu, v němž bývalá evropská prokurátorka v Kosovu Marie Bamiehová o podezření z korupce píše.

Zprávu ombudsmanky zveřejnil právě deník Koha Ditore. Marie Bamiehová tvrdí, že pojala podezření na možnou korupci uvnitř Eulex po vyslechnutí telefonických odposlechů v případech, které vyšetřovala. Mise EU ale podle ní její podezření, o nichž informovala ve vnitřní zprávě v roce 2012, nevyšetřila.

"Není jasné, co se s tím stalo," napsala nyní O'Reillyová podle prištinského deníku ve své zprávě. "Skutečnost, že tuto zprávu (Bamiehové) z roku 2012 o nepravostech v Eulex nelze nalézt, je sama o sobě zjevně důvodem k velkému znepokojení," dodala.

Graffiti proti misi Eulex v Mitrovici

Bamiehová v říjnu obvinila svého kolegu v kosovské misi EU, italského soudce Franceska Florita, že vzal úplatek 300.000 eur za propuštění muže viněného z vraždy. Podezření z možné korupce Novotné podle ní plyne z toho, že zablokovala vyšetřování Florita, přestože prý měla dostatek materiálů a důkazů. Novotná i Florit se proti těmto nařčením ohradili.

I přes kauzu mise Eulex a kulturní a etnické napětí je však stále tématem číslo jedna v Kosovu hlavně nezávislost a mezinárodní uznání země. Jejich pozornost se zaměřuje hlavně na pět členských zemí Evropské unie, které Kosovo nadále neuznávají – tzv. non-recoginazersa. Neuznavači.

Priština a Bělehrad se také budou muset dohodnout na mnoha technických tématech, např. o kulturní dědictví, o poměry vlastnictví, o akademické uznání, o energetiku, telekomunikace a mnohé další věci. Ovšem problém je hlubší. U jednacího stolu se leccos dá na papír, ale prosazení v terénu, to je druhá věc.

autoři: Martin Ježek , Jan Blažek
Spustit audio