Černá komedie Zábava má premiéru ve Studiu Ypsilon, režíruje Braňo Holiček

Malá scéna pražského Studia Ypsilon nabízí ode dneška Zábavu. Absurdní černou komedii slavného dramatika Slawomira Mrožka nastudoval režisér Braňo Holiček. Po řadě ryze autorských představení se zde poprvé pouští do inscenace vycházející z konkrétního textu. Ani tentokrát ale neopouští autorský přístup.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studio Ypsilon

Studio Ypsilon | Foto: Studio Ypsilon

„Hledali jsme text, který by umožňoval být na půl cesty. Mít možnost výrazné autorské interpretace, ale zároveň už mít na začátku základní kámen, na kterém se dá stavět. Mám pocit, že Mrožkův text to umožňuje velmi výrazně,“ vysvětluje Braňo Holiček.

Někomu bude možná připadat, že ten text znásilňujeme, ale já si to nemyslím, dodává dramaturg Jan Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malá scéna Studia Ypsilon uvádí Zábavu v režii Braňa Holička. S ním a s dramaturgem Janem Tošovským mluvila redaktorka Marina Feltlová.

„U absurdní dramatiky vždycky hledáme spíše smysl, o čem autor mluví a o čem mluví dnes k nám. Hledali jsme způsob, jak by ta hra mohla promluvit dnes. Jako výchozí téma jsme si zvolili samotný fenomén zábavy, prožít život jako zábavu. Odtud se odvinul i způsob, jakým jsme hru škrtali a jak ji interpretujeme na jevišti,“ přibližuje Tošovský.

Text polského dramatika Slawomira Mrožka z roku 1962 se obvykle hraje pod názvem Tancovačka. Ústředním tématem Holičkovy inscenace je ale zábava, která se promítá do charakteru a jednání postav.

„Zábava je pro naše postavy životně důležitá. Jejich snaha o to pobavit a zároveň být baveni je tak zásadní, že je to pro ně otázka života a smrti. Jsou to tři postavy realizující na jevišti svoji existenci, a ta závisí na tom, jestli zábava je, nebo není. Je to analogie k životu nebo hledání smyslu života,“ popisuje Holiček.

Scéně dominuje blyštivý závěs a zlaté diskotékové koule. Ostře s nimi kontrastují holá těla tří mladíků, kteří se marně domáhají pobavení. Ve snaze o dělání zábavy je analogie k lidskému snažení, míní Braňo Holiček.

Malá scéna pražského Studia Ypsilon uvede inscenaci Zábava. Zleva: režisér Braňo Holiček, herci Daniel Šváb a Andrej Polák, dramaturg Jan Tošovský a herec Jakub Slach | Foto: Nikola Tempír

„Člověk se pořád za něčím žene a pořád není spokojený. Člověk má snahu něco dokázat a ve chvíli, kdy to dokáže, tak to není úplně ono, proto se snaží dokázat něco jiného. Je to nekonečná spirála a o tom je naše hra,“ doplňuje Holiček.

Podobně o inscenaci mluví také dramaturg Tošovský. Zábava nikdy nezůstane a zmizí v momentě, kdy se odehraje, poznamenává Tošovský.

„V tom je obsažen smysl veškerého lidského snažení, které dokáže budovat katedrály nebo téměř přesouvat kontinenty. Nad tím je ale pořád otázka, k čemu to všechno je,“ dodává Tošovský.

V inscenaci Zábava hrají Daniel Šváb, Jakub Slach, Andrej Polák a Petr Hojer. Premiéru uvádí Malá scéna pražského Studia Ypsilon dnes od půl osmé večer, repríza je na programu zítra ve stejný čas. Divadlo také upozorňuje, že inscenace není vhodná pro děti do 15 let.

Marina Feltlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme